Solate z lahkimi in slastnimi prelivi

6. 3. 2009
Deli
Solate z lahkimi in slastnimi prelivi

Solate vedno teknejo, še posebej ko želimo telo osvežiti in ga razbremeniti po krepki zimski hrani. Omogočajo neomejene kombinacije, ki jih lahko še dodatno popestrite z različnimi prelivi. S slastnimi lahkimi verzijami solatnih prelivov boste privarčevali tja do 50 odstotkov kalorij.

Pametne alternative

Kalorije se skrivajo v olju, smetani in kisli smetani. Zato za pripravo polivk raje uporabljajte sadne sokove, nemastne mlečne izdelke in juho. Ta vsebuje minimalne količine maščobe, ki je potrebna za absorbiranje pomembnih učinkovin.

Obogatitev ­hrustljavih solat: sveži kalčki

Kalčki so zdrava alternativa kruhovih kock, sira ali oreškov. Vsebujejo zelo malo kalorij, zato pa toliko več vitaminov in pomembnih mineralnih snovi. Izbira sojinih kalčkov je res velika. Dobite jih lahko sveže ali pa vložene. V specializiranih trgovinah lahko kupite tudi semena in kalčke vzgojite kar sami.

Recepti:

1. Pikantno z gorčico

  • Zmešajte 1 do 2 žlički dijonske gorčice, 125 ml juhe, 1 žlico belega balzamičnega kisa, 1 žlico oljčnega olja, sol, poper in ščepec sladkorja.

2. Fino s česnom

  • Sesekljajte 1 strok česna in 10 iglic rožmarina. Razžvrkljajte z 2 žlicama limoninega soka in 125 ml juhe in polivko začinite s soljo in poprom.

3. Barvito s paradižnikom

  • Na majhne kocke zrežite 1 majhen paradižnik in 1 majhno čebulo. Vse skupaj zmešajte z 2 žlicama belega vinskega kisa, 125 ml juhe in 1 žlico olja. Začinite še s soljo in poprom.

4. Aromatično s pomarančo

  • Lupino neškropljene pomaranče nastrgajte na ostružke, sok iztisnjenega sadeža pa zmešajte s 150 grami jogurta, 50 g kisle smetane, soljo, poprom in malce sladkorja.

5. Kremno s koprcem

  • Dobro zmešajte 100 g kisle smetane, 100 g nemastnega jogurta, 1 do 2 žlici zeliščnega kisa, pol šopka sesekljanega koprca, sol in poper.

6. Fino z zelišči

  • Drobno sesekljajte pol šopka drobnjaka in pol šopka krebuljice. Vse skupaj zmešajte z 1 žlico limoninega soka, 125 ml juhe, nekaj kapljicami olja, soljo in poprom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord