Super hrana za vitkost

3. 6. 2010
Deli
Super hrana za vitkost (foto: Profimedia)
Profimedia

Za vas smo pripravili seznam živil, s katerimi boste zagotovo ohranili vitkost!

Paradižniki

Vsebuje približno 94 % vode, 1 % beljakovin, 0,3 % maščob in 4 % ogljikovih hidratov. Paradižnik vsebuje veliko vitamina A in C. V prehrani je cenjen zaradi svojega posebnega prijetnega okusa in ji daje prijeten vonj ter barvo. Vsebuje tudi minerale v sledeh, zlasti kalcij, magnezij in železo, ter določene organske kisline, ki ugodno delujejo na delovanje naših notranjih organov. Res super hrana!

Borovnice

V navidez majhnih jagodah se skriva velikanska moč. Te "jagode za zdravje ali možgane", kot jih pravilno imenuje ameri­ška javnost, vsebujejo veliko hranilnih snovi in toliko antioksidantov, kolikor jih vsebuje petkratna količina korenja, jabolk, brokolija ali bučk!

Poleg izrednih zdravilnih učinkov in učinkov proti staranju borovnice zmanjšujejo tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter za nastanek raka. Hvaležna pa jim bo tudi naša koža, saj jo ohranjajo zdravo in zmanjšujejo starostne kolobarje ter gubice okoli oči.

Ekstra tanka govedina

Zelo tanko narezana govedina je okusna, ni mastna, predvsem pa ima za ženske zelo pomemben zaklad – železo. Ob pomankanju železa v krvi lahko hitro občutite utrujenost, slabo koncentracijo in znižate svojo naravno odpornost.

Sveža zelišča

Zelišča in začimbe imajo visoko vrednost antioksidantov. Neka študija univerze v Oslu na Norveškem pa je celo dokazala, da ima origano 42-krat večjo vrednost antioksidantov kot jabolka. Ena čajna žlička origana na dan vam zagotavlja toliko ­prostih radikalov kot veliko jabolko.

Oves

Oves odlično vpliva na zdravje, ker nas varuje pred boleznimi, poleg tega pa je tudi poceni, lahko dostopen in ga je preprosto vključiti v prehrano. Že samo skodelica ovsa ali njegovega nadomestka na dan bo ohranjala naše zdravje. Če si ga pripravimo za zajtrk, nas 'oboroži' z energijo za ves dan, saj je tudi odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov. Oves vsebuje dvakrat toliko beljakovin kot rjavi riž. Je tudi bogat vir tiamina, železa in selena.

Špinača

Z uživanjem špinače preprečujemo: bolezni srca in ožilja, različne vrste raka, starost­no degeneracijo rumene pege ter očesno mreno! Koristna je tudi zaradi sinergije različnih vrst rastlinskih in drugih hranilnih snovi. Špinača je poleg brokolija edina vrsta zelenjave, ki vsebuje velike količine koencima Q 10.

Oreščki

Čeprav orehi res vsebujejo veliko kalorij, so odlični za zdravje in so pomemben dodatek v prehrani. Z uživanjem oreškov petkrat na teden zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja ter možnost srčnega napada celo za 51 odstotkov. Poleg orehov so prvovrstna izbiri še mandlji in pistacije, med semeni pa bučna in sončnična.

Pomaranča

Že ena pomaranča na dan naredi veliko za ohranjanje zdravega srca in ožilja, ker je med drugim tudi bogat vir flavonoidov.

Jogurt

Kupujmo jogurt, ki vsebuje kulture živih mikroorganizmov, če želimo, da bo pri pospeševanju našega zdravja učinkovit. Glede na vrsto mleka pri izdelavi poznamo tri osnovne vrste jogurta: navadni jogurt, jogurt, ki vsebuje malo maščob, in jogurt brez maščob. Najboljši za zdravje je tisti brez maščob.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord