Triki proizvajalcev živil

30. 9. 2010
Deli
Triki  proizvajalcev živil

Slastno – toda kaj se skriva v njih? Časi, ko so sladoled izdelovali iz mleka, smetane ali masla, so mimo! Vedno več izdelovalcev te sestavine nadomešča s poceni palmovo ali kokosovo maščobo.

Ta trik tudi za 40 odstotkov zmanjša stroške proizvodnje, toda prodajna cena ostaja enaka! Zunaj ohoho, znotraj pa … Zelo pogosta izkušnja z živili. Predstavljamo nekaj ugotovitev prehranskih strokovnjakov Foodwatcha.

Sladoled ali krema?

Kdo bi vedel: kakovostno mlečno maščobo vsebuje le 'kremni sladoled', pod oznako 'zmrzlina' pa se lahko skriva tudi poceni rastlinska maščoba!

Na žalost drago

Actimel ima enako vsebino kot vsak navaden jogurt – je torej enako učinkovit, a je na žalost dražji!

Sladek kot med

Zott obljublja 'slastno malico' z 'veliko zdravega mleka'. Napitek je res slasten, a z manj sladkorja (v njem se skriva kar 8 kock!) bi bil še bolj zdrav.

Mastno, bolj mastno, Yogurette

Lahke kot jogurt? Na žalost ne čisto: vsebujejo več maščobe kot mlečna čokolada, jagodni granulat pa je čisti sladkor.

Sladkorna voda

Sadni sokovi naj bi bili zelo zdravi, toda takšni v tetrapaku po navadi vsebujejo tudi po 6,5 kocke sladkorja.

Lahek kot zrak

En globok vdih prinese telesu ravno toliko kisika kot steklenica napitka Active 02 – toda brez sladkorja in čisto zastonj!

Ponaredek mislijev

Na embalaži je videti kot misli. V resnici gre za tablico čokolade z moknatimi zrnci. Slastno, a ne more biti nadomestilo za zdrav obrok.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord