V vročih dneh jejte pravo sadje in zelenjavo

8. 8. 2013
Deli
V vročih dneh jejte pravo sadje in zelenjavo (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

V vročih dneh se osvežite s sadjem in zelenjavo, ki vsebuje veliko vode in vitaminov.

Marelice

Marelice so bogate z betakarotenom, ki je predstopnja vitamina A, ta pa kožo ščiti pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov UV. Vsebujejo tudi veliko kalija, ki pospešuje odvajanje vode, in niacin, ki skrbi za obnovo kože, mišic in živcev.

Sončno rumeni sadeži so najslajši julija in avgusta, zato je zdaj najboljši čas, da iz njih pripravite marmelado ali kompot, ki vam bosta posladkala zimske dni.

Paprika

Paprika je prišla v Evropo z odkritjem Novega sveta. Sprva so jo gojili v okrasne namene, šele v 19. stoletju pa so Evropejci spoznali, da so plodovi tudi užitni.

Obstajajo številne sorte paprike, v glavnem jo poznamo kot zeleno, rumeno in rdečo, v zadnjem času pa je priljubljena tudi vijoličasta.

Rdeča paprika vsebuje več vitamina C kot pomaranče in dvakrat več vitamina A in C kot zelena. Če je le možno, jo uživajte presno.

Melone

Melone vsebujejo približno 90 odstotkov vode, razlikujemo pa tri glavne sorte. Medene melone imajo gladko lupino in zelo sladko zelenkasto meso. Melone Galia prepoznamo po mrežastem reliefu na lupini, njihovo dišeče in sočno meso pa je zeleno.

Najmočnejši okus imajo kantalupske melone z močno rebrasto in grčasto lupino. Njihovo oranžnorumeno meso je zelo aromatično. Seveda pa boste v aromatičnosti meloninega mesa lahko uživali le, če je sadež dovolj zrel.

Pri melonah je zrelost težko prepoznati – še najzanesljivejša znaka sta prijeten sladkast vonj in rahlo zgrbančen pecelj.

Kumare

Kumare so v Evropo prinesli Rimljani, jedli pa so jih že Babilonci.

Sestavljene so kar iz 97 % vode in so bogat vir kalija, magnezija ter natrija. Pomembno pri odvajanju vode.

Značilno zanje je tudi, da je vsebina bazična, zato uravnoteži prebavne sokove.

Lubenica

Lubenica je znana kot poletno sadje, ki odlično pogasi žejo, povrhu pa je še sladka. Sestavljena je iz 92 % vode in bogata s snovmi, ki ščitijo srce ter kožo.

V sebi skriva veliko vitamina A, vitamina C ter vitamina B6, ki ga telo potrebuje za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin.

Vsebuje tudi veliko likopena, eno izmed ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord