Zakaj je zdrava zelena

9. 12. 2009
Deli
Zakaj je zdrava zelena

Splošno mnenje, da hrustljava zelena stebelca vsebujejo le vodo in nobenih koristnih hranil, je popolnoma zgrešeno. V njih se skrivajo številne koristne snovi, ki vplivajo na dobro počutje in krepijo naše zdravje.

Zakaj je zdrava

Ker vsebuje posebne fitokemikalije s skupnim imenom ftalidi. Ti delujejo blago pomirjevalno in spazmolitično (pomirjajo krče in napihovanje v prebavilih).

Pred kratkim pa so znanstveniki ugotovili tudi, da uravnavajo povišan krvni tlak. Domnevajo, da spojine sproščajo mišično tkivo v stenah arterij. Zato se pretok krvi po žilah poveča, posledica pa je zmanjšanje pritiska v njih.

  • Pri testni skupini pacientov s povišanim krvnim tlakom, ki so vsak dan pojedli 4 stebelca zelene, so opazili značilno zmanjšanje težav. V povprečju se jim je sistolični tlak znižal za 6 točk in diastolični za 3 točke. Raziskavo so izvedli na Inštitutu za hipertenzijo v ameriški bolnišnici St. Thomas v Nashvillu.
Če vas vse naštete zdravstvene koristi še vedno ne prepričajo, začnite jesti zeleno preprosto zato, ker je nasitna in vsebuje zelo malo kalorij.

Ideja za pripravo

Za malico ali večerni prigrizek preizkusite spodnji recept. Jed vsebuje malo ogljikovih hidratov in veliko lahko prebavljivih beljakovin.

  • V primerno veliki posodici dobro zmešajte odcejeno tunino iz velike pločevinke (160 g) z jedilno žlico balzamičnega kisa, 2 jedilnima žlicama lahke majoneze, ? skodelice drobno sesekljane čebule, ? skodelice olupljenega in drobno narezanega jabolka ter malce sveže mletega popra po okusu. S pripravljenim namazom nadevajte stebelca, ki ste jih po dolžini prerezali na polovice, in uživajte v njihovih okusih! Zadostuje za dve porciji.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ