Zdravilne lastnosti brazilskih oreščkov

9. 2. 2010
Deli
Zdravilne lastnosti brazilskih oreščkov

Dva oreščka za eno jajce. Tako pravijo v Braziliji in glede na hranilno sestavo brazilskih oreščkov bo to kar držalo.

Mogočna drevesa, ki rastejo v pragozdovih ob Amazonki in Orinoku, so visoka po več deset metrov in slovijo po počasnosti. Prvo letino ponudijo šele po desetih ali več letih, skoraj eno leto pa traja, da se iz cvetov razvijejo plodovi. Brazilci so prepričani, da je v njih shranjena božja dobrota, saj z obilico selena, ki ga je v značilni zahodnjaški hrani zaradi osiromašene zemlje težko najti, krepijo imunski sistem.

Hranilna sestava

  • Vsebujejo do 15 odstotkov beljakovin visoke biološke vrednosti, okoli 65 odstotkov maščob in nekaj manj kot pet odstotkov sladkorjev.
  • Slovijo po ogromni vsebnost mikrominerala selena. Ta je zaradi številnih funkcij, ki jih opravlja v telesu, izrednega pomena za naše zdravje, vendar ga v moderni prehrani pogosto primanjkuje.
  • So prava zakladnica mineralov. Med makroelementi prevladujejo kalij, fosfor, kalcij in magnezij.
  • Oskrbeli vas bodo tudi z nekaj malega železa, so dober vir cinka in kakovost­nih nenasičenih maščob.
  • Od vitaminov vsebujejo nekatere predstavnike vitaminov skupine B-kompleksa in vitamin E.

Zdravilne lastnosti

  • Za večino zdravilnih lastnosti je zaslužen selen, ki je sestavina številnih pomembnih spojin v našem telesu. Med drugim tudi antioksidativnega encima, ki varuje celice pred delovanjem prostih radikalov in ohranja jetra zdrava.
  • Redno uživanje manjših količin oreščkov nas varuje pred razvojem rakavih in srčno-žilnih obolenj ter upočasnjuje procese staranja, saj vsebujejo veliko antioksidatov.
  • So hrana, ki močno spodbuja delovanje imunskega sistema. Selen vpliva na povečanje števila T-celic ubijalk in pospeši mobilizacijo celic, ki žrejo tumorske celice.
  • Povečujejo moško plodnost, semensko tekočino ohranjajo zdravo in varujejo pred razvojem raka na prostati in raka na črevesju.

Priprava in uporaba

  • Najokusnejši so tisti, ki smo jih pravkar oluščili. Za dobro preskrbo s selenom sta dovolj že orešček ali dva na dan. Lahko jih tudi narežete ali sesekljate in dodate k sadnim ali zelenjavnim solatam. Okusni so tudi s kuhano zelenjavo in z različnimi testeninami.
  • Redno uživanje posebej priporočamo vegetarijancem, saj beljakovine brazilskih oreščkov v nasprotju z večino drugih rastlinskih živil vsebujejo vse esencialne aminokisline.
  • Shranjujte jih v suhem in predvsem hladnem prostoru. Oluščena jedrca zaščitite tudi pred svetlobo. Odprto vrečko dobro zaprite in postavite v hladilnik. Lahko jih pretresete v plastično ali stekleno posodico, ki se nepredušno zapre, da preprečite vstop zraku in vlagi.
  • Oreščkov zaradi velike vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin ne pražite, ampak jih raje na hitro popecite v pečici. Razvili bodo poseben okus, ki se odlično poda k jogurtu z medom. So tudi dober dodatek v različnih polivkah in omakah.
  • V državah Južne Amerike iz svežih ali posušenih brazilskih oreščkov pridobivajo hladno stiskano olje.

Izberite prave

  • Oreščki so pravzaprav semena v trdi lupini v obliki krhljev, ki so skrita v velikih plodovih. Ti v premeru merijo več kot četrt metra in so težki do tri kilograme.
  • V trgovinah večinoma ponujajo oluščene in pakirane orehe, ki podobno kot vsa živila z veliko vsebnostjo maš­­čob ob nepravilnem skladiš­čenju hitro postanejo žarki.
  • Priporočamo, da najprej kupite eno vrečko in oreščke poskusite. Če so sveži in nimajo grenkega priokusa, pojdite po zalogo, ki jo primerno shranite.
  • Neoluščene oreščke v lupini pri nas ponujajo le nekatere specializirane trgovine z zdravo prehrano. Kupite jih lahko na tehtnico. Morda vas bo presenetila trda lupina, a trud bo poplačan z odličnim okusom naravno shranjenih semen, ki je bistveno drugačen od okusa oreščkov iz vrečke.
  • Raziskave so pokazale, da neoluš­čeni orehi vsebujejo več selena, kar je poleg posebne oblike meditacije ob razbijanju trdih lupin še dodaten razlog za njihov nakup.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek