Zimski ratatouille iz pečice

6. 2. 2013
Deli
Zimski ratatouille iz pečice (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Okusen recept za malo denarja.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 kg rumene kolerabe
  • 400 g korenja
  • 200 g stebelne zelene
  • 2 čebuli
  • 2 vejici rožmarina
  • 6 vejic timijana
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol, poper 
  • 1 pločevinko paradižnika (425 ml)
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 1–2 žlički medu
  • po 2 vejici mete in peteršilja
  • 150 g grškega jogurta
  • 1 strok česna
  • 150 g črnih oliv brez koščic
Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko na 180). Pripravite zelenjavo in jo olupite.

Kolerabo zrežite na kocke, korenje na kolute, zeleno na rezine, čebulo pa na krhlje. Rožmarin in timijan oplaknite in osušite.

Pripravljeno zelenjavo in zelišča razporedite po pekaču, jo pokapljajte z oljem in začinite s soljo in poprom. Zelenjavo pecite v pečici približno 30 minut. Po 20 minutah paradižnik v pločevinki razkosajte z dolgim nožem in ga dodajte k zelenjavi. Prilijte juho in pokapljajte z medom.

Za jogurtovo omako zmešajte grški jogurt, sesekljane liste mete in peteršilja. Omako solite in poprajte. Česen olupite in ga skupaj z odcejenimi olivami zmeljite s paličnim mešalnikom.

Tapenado začinite s poprom. Zelenjavo postrezite z jogurtovo omako, tapenado in kruhom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord