humus-buca

Humus navadno pripravljamo iz čičerke in začimb. A ker že malo diši po jeseni, ne moremo mimo buč. Zato preizkušamo humus, ki smo mu dodali bučo.

Jeseni zopet stopajo v ospredje začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, ingver, klinčki, kumina … Uporabljali jih bomo za pripravo tortic, mafinov, toplih napitkov, piškotov in tudi slanih jedi.

Prvo idejo za pripravo zdravega prigrizka predstavljamo že danes:

Humus iz buče

Humus je res preprost za pripravo. Le prvič vam bo vzelo nekaj časa več, ker boste pripravljali bučni pire. A ko ga boste enkrat pripravili, ga boste lahko uporabljali v različnih receptih še mesece - lahko ga namreč zamrznete.

Pripravite tudi večjo količino humusa in ga hranite v hladilniku v neprodušno zparti posodi. Tako vam bo na voljo vsakič, ko si boste zaželeli prigrizka ali ko boste potrebovali nekaj za na pot.

Sestavine:
  • 480 g čičerke (2 konzervi, odcedite, nekaj žlič vode prihranite)
  • 450 g bučnega pireja
  • 2 žlici sezamove paste (tahini)
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 1 ½ žlice sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • oljčno olje
  • ¼ čajne žličke paprike
Bučni pire pripravite tako:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Bučo (masleno, muškatno, hokkaido ...) prerežite na pol ali na četrtine (odvisno od velikosti) in odstranite semena. Bučo položite na pekač in postavite v pečico. Pecite dokler se ne zmehča – preverite tako, da nežno pritisnete na lupino.

Bučo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Nato odstranite lupino in meso buče v električnem mešalniku zmešajte v pire.

Priprava humusa:

Čičerko in bučo stresite v električni mešalnik in zmešajte v gladko maso.

Dodajte preostale sestavine: česen, tahini, limonin sok, oljčno olje in začimbe.

Priporočamo, da oljčno olje in začimbe dodajate postopoma, do želenega okusa. Če je humus pregost, lahko dodate še malo olja ali vode, ki vam je ostala, ko ste odcedili čičerko.

Zraven narežite kumaro, korenje, pripravite liste solate ali postrezite s krekerji.

Namigi:

  • Če imate radi začinjeno, ne varčujte z začimbami in dodajte še kakšno, vam ljubo.
  • Količino čičerke in buče prilagodite svojemu okusu.
Poskusite še tri odlične recepte:
Sorodni članki

Falafel – zdrav prigrizek iz čičerke

Kroglice iz čičerke, ki so zelo okusen nadomestek mesnega polpeta v sendviču.

Jesenska sladica: Zmrzlina z okusom buče

Naj se tudi v kuhinji pozna, da smo zakorakali v jesen. Danes za sladico pripravite zmrzlino z okusom buče, ki bo všeč tudi tistim, ki obožujejo čokolado.

Pripravite domači humus

Humus je namaz, katerega glavna sestavina je stročnica – čičerka, ki je še posebej primerna za športnike, saj je odličen vir beljakovin in mineralov.
Najbolj brane vsebine

6 zdravilnih lastnosti kakija

Kaki je prava mala zakladnica hranilnih in zdravih sestavin. Poglejmo si, na kaj vse blagodejno vpliva. 
Več...

25 neverjetnih učinkov tibetanskih vaj na telo in duha

Ljudje iz različnih starostnih skupin, ki so vsaj en mesec izvajali tibetanske vaje, pričajo o presunljivih rezultatih. Poskusite z vajami tudi vi in doživite izboljšanje na nivoju telesne gibčnosti, zdravja, notranjega miru in življenjske energije.
Več...

Če opazite naslednje znake, je z vašim črevesjem (verjetno) nekaj narobe

Z nezdravim črevesjem povezujemo nekatere znake, ki ste jih verjetno pripisali čemu drugemu. Preverite, ali jih imate.
Več...

Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri