10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdrav prigrizek: Humus iz buče

Zdrav prigrizek: Humus iz buče (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2018

Humus navadno pripravljamo iz čičerke in začimb. Vendar tokrat ne moremo mimo buč. Zato preizkušamo humus, ki smo mu dodali bučo.

Jeseni in pozimi zopet stopajo v ospredje začimbe, kot so cimet, muškatni orešček, ingver, klinčki, kumina … Uporabljali jih bomo za pripravo tortic, mafinov, toplih napitkov, piškotov in tudi slanih jedi.

Prvo idejo za pripravo zdravega prigrizka predstavljamo že danes:

Humus iz buče

Humus je res preprost za pripravo. Le prvič vam bo vzelo nekaj časa več, ker boste pripravljali bučni pire. A ko ga boste enkrat pripravili, ga boste lahko uporabljali v različnih receptih še mesece - lahko ga namreč zamrznete.

Pripravite tudi večjo količino humusa in ga hranite v hladilniku v neprodušno zparti posodi. Tako vam bo na voljo vsakič, ko si boste zaželeli prigrizka ali ko boste potrebovali nekaj za na pot.

Sestavine:
  • 480 g čičerke (2 konzervi, odcedite, nekaj žlič vode prihranite)
  • 450 g bučnega pireja
  • 2 žlici sezamove paste (tahini)
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 1 ½ žlice sveže stisnjenega limoninega soka
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • oljčno olje
  • ¼ čajne žličke paprike
Bučni pire pripravite tako:

Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija.

Bučo (masleno, muškatno, hokkaido ...) prerežite na pol ali na četrtine (odvisno od velikosti) in odstranite semena. Bučo položite na pekač in postavite v pečico. Pecite dokler se ne zmehča – preverite tako, da nežno pritisnete na lupino.

Bučo vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Nato odstranite lupino in meso buče v električnem mešalniku zmešajte v pire.

Priprava humusa:

Čičerko in bučo stresite v električni mešalnik in zmešajte v gladko maso.

Dodajte preostale sestavine: česen, tahini, limonin sok, oljčno olje in začimbe.

Priporočamo, da oljčno olje in začimbe dodajate postopoma, do želenega okusa. Če je humus pregost, lahko dodate še malo olja ali vode, ki vam je ostala, ko ste odcedili čičerko.

Zraven narežite kumaro, korenje, pripravite liste solate ali postrezite s krekerji.

Namigi:

  • Če imate radi začinjeno, ne varčujte z začimbami in dodajte še kakšno, vam ljubo.
  • Količino čičerke in buče prilagodite svojemu okusu.
Poskusite še tri odlične recepte:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri