Zdrava prehrana: Stran s pravilom 5 na dan!

6. 5. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zdrava prehrana: Stran s pravilom 5 na dan! (foto: Profimedia)
Profimedia

Pozabite na pravilo 5 na dan! Preverite, koliko porcij sadja in zelenjave je treba pojesti vsak dan.

Pretekla leta smo kar naprej poslušali, da je treba vsak dan pojesti 5 porcij sadja in zelenjave - 3 porcije zelenjave in 2 porciji sadja, kar ustreza 400 g zelenjave in 250 g sadja. Po mnenju raziskovalcev Imperial College London to ni dovolj.

Namesto petih bi jih moralo biti deset

Angleški strokovnjaki nam na podlagi opravljene študije sporočajo, da je treba količine podvojiti. Zakaj? Ker bi lahko tako preprečili do 7,8 milijona prezgodnjih smrtnih primerov na leto. Porcijo mora tehtati 80 g, kar pomeni 800 gramov sadja in zelenjave na dan. Avtorica študije dr. Dagfinn Aune pojasnjuje: "Hoteli smo ugotoviti, koliko sadja in zelenjave potrebujemo, da se čim bolj zaščitimo pred boleznimi. Ugotovili smo, da je 5 porcij dnevno dobrih, še bolje pa jih je pojesti 10."

Deset porcij sadja in zelenjave na dan ima naslednje pozitivne učinke na naše telo:

  • 24 % manj tveganja za srčne bolezni
  • 33 % manj tveganja za kapi
  • 28 % manj tveganja za srčno-žilne bolezni
  • 28 % manj tveganja za raka
  • 28 % manj tveganja za prezgodnjo smrt

Znanstveniki so v 95 študijah analizirali prehranske navade okoli 2 milijona ljudi. 

Katero sadje in zelenjavo bi morali jesti?

Strokovnjaki priporočajo jabolka, hruške in citruse, ker imajo pozitiven učinek na našo črevesno floro.

Zelena zelenjava, kot na primer stročji fižol in špinača, rumena zelenjava, kot sta paprika in korenje, ter vse vrste zelja naj bi po ocenah strokovnjakov zniževala tveganje za rakava obolenja.

V osnovi sadje in zelenjava znižujeta raven holesterola in krvni tlak ter hkrati izboljšujeta naš imunski sistem. Tudi zahvaljujoč antioksidantom, ki zmanjšujejo poškodbe DNK in tako tudi tveganje za rakava obolenja.

Banane spadajo med precej kalorično sadje, vendar so kljub temu zelo priporočljive. Ker so težko prebavljive, jih je treba dobro zgristi, prežvečiti in pomešati s slino. Vsebujejo idealno mešanico ogljikovih hidratov, pomembne elektrolite, vitamine (predvsem vitamine skupine B) in minerale (kalij in magnezij). Priporočljive so predvsem za otroke in ostarele ljudi ter za izčrpane in preobremenjene (telesno ali duševno); banane lajšajo artritične težave.

2 recepta za solati

Sadna solata z limono

  • 300 g jagod
  • 1 kivi ali pol ananasa
  • 1 banana
  • 1 jabolko
  • 1 hruška
  • 1 mandarina
  • 1 limona

Priprava:

Sadje najprej temeljito operite. Jabolka in hruške razpolovite, odstranite peške ter jih narežite na manjše koščke. Banano narežite na kolobarje. Olupite tudi kivi ali ananas ter ga narežite na drobne koščke. Mandarino olupite in jo razdelite na krhlje. Jagode narežite na manjše kose. Sadje dajte v večjo skledo in ga prelijte s sokom ene limone. Vse skupaj dobro premešajte in po želji sladkajte z vaniljevim sladkorjem.

Sadna solata z medom

  • 2 banani
  • 1 jabolko
  • 2 pomaranči
  • 1/2 manjšega ananasa
  • 20 dag grozdja
  • 1 mango
  • kostanjev med

Priprava:

Sadje operite. Banani olupite in narežite na kolobarje, ananas in mango olupite in narežite na koščke, jabolka pa ne lupite, ampak ga samo narežite. Pomaranči ožemite, s sokom prelijte vse sadje, zmešajte in postavite v hladilnik za nekaj minut. Medtem dajte v kozico nekaj žlic medu in kozico postavite nad posodo z vročo vodo. Mešajte, da med postane precej tekoč, nato pa ga pokapajte po sadju. Zmešajte in postrezite v skodelicah

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord