Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Čokoladno-pomarančni mafini

Čokoladno-pomarančni mafini (foto: Mateja jordovič Potočnik) Mateja jordovič Potočnik
19. 10. 2013

Odlični mafini, pripravljeni iz zdravih sestavin in s kokosovo maščobo, eno redkih, ki pripomore k hujšanju. Uporabite lahko kokosovo maščobo brez okusa ali takšno s kokosovo noto. Slednja sladicam pravzaprav pristaja.

Sestavine:
  • 125 g stopljene kokosove maščobe
  • 2 jajci
  • 250 ml sveže ožetega pomarančnega soka
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 100 g temne čokolade s 70 % kakavovega deleža
  • 100 g kandirane pomarančne lupinice – oranžat
  • nastrgana lupinica 1 limone iz biološke pridelave
  • 280 g gladke pirine mehke moke
  • 1 pecilni prašek iz vinskega kamna
  • ščepec soli
  • vaniljev sladkor
Priprava:

Pečico ogrejemo na 160 stopinj. S papirnatimi modelčki obložimo pekač za 12 mafinov. Čokolado narežemo na majhne koščke in stresemo v kozico, ki jo postavimo v posodo z vrelo vodo. Posodo z vodo odmaknemo z ognja in pustimo nekaj minut, da se čokolada stopi. 

Olje, jajca, sladkor, stopljeno čokolado, pomarančni sok, limonino lupinico in oranžat zmešamo z lopatko. Moko s pecilnim praškom presejem in ji dodamo sol in vaniljo.

Suhe sestavine dodamo mokrim in dobro premešamo. Maso nadevamo v modelčke.

Pečemo 25 minut in z zobotrebcem preverimo, ali so pečeni. Če se testo še vedno prijema zobotrebca, mafine pečemo še kakšno minuto, vendar ne dlje. Preveč pečeni mafini postanejo suhi in drobljivi.

Mafine po želji prerežemo in namažemo s kislo marelično marmelado in prelijemo s stopljeno temno čokolado, ki ji dodamo žličko tekoče kokosove maščobe.

Ohlajene shranimo v neprodušno zaprti posodi.

Čokoladni pomarančni mafini so boljši naslednji dan kot sveže pečeni.

Recept pripravila Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja, foto: Mateja Jordovič Potočnik  

V branje priporočamo tudi: Kokosova maščoba: Da ali ne.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri