Jedilnik za razstrupljanje III

24. 5. 2013 | Vir: Lisa
Deli
Jedilnik za razstrupljanje III (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Postopek razstrupljanja zelo učinkovito spodbujajo tudi superživila, predvsem zeleni izdelki, torej alge in trave: algi klorela in spirulina ter ječmenova in pšenična trava. Alge delujejo močneje razstrupljevalno, trave pa blažje, v kombinaciji pa delujejo sinergijsko in še bolje razstrupljajo telo.

»Pri nakupu teh izdelkov naj uporabniki izbirajo izdelke z ekološkim certifikatom, saj so po kakovosti zelo različni, navkljub višji ceni,« nam je zaupala Jelena Marković iz podjetja PlanetBIO.

Opomnik!

Držite se navodila, da v času razstrupljanja ne uživate alkohola, kave, pšenice, sladkorjev ter mesnih in mlečnih izdelkov.

Jedilnik za razstrupljanje

Pred zajtrkom

Sok iz ½ limone z vsaj 2 dcl mlačne vode + 2 tableti klorele/spiruline.

Zajtrk

Jutranji zelenček, ki ga pripravite iz:

  • 4 korenčkov
  • 2 stebel zelene
  • 1 šopa zelene solate po izbiri in
  • manjšega šopa peteršilja.

Navodila: Sestavine iztisnemo v kakovostnem sokovniku. V sok pomešamo nekaj vode in popijemo po delih.

Dopoldanska malica

Smoothie za zmagovalce.

Sestavine:

  • 1 skodelica rdečega grozdja
  • 1 kivi
  • 1 pomaranča
  • 1 velik šop blitve
  • 1 pest kalčkov alfalfa
  • 3 žličke pšenične trave v prahu
  • voda po okusu

Navodila: Vse sestavine zmešamo v kakovo­stnem mešalniku, da dobimo gladek sok.

20 minut pred kosilom

2 dcl mlačne vode + 2 tableti klorele/spiruline.

Kosilo

Poslastica iz cvetače.

Sestavine:

  • ½ manjše cvetače
  • 1 sveži paradižnik
  • 3 posušeni paradižniki
  • ½ rumene paprike
  • 1 pest nepraženih in neslanih arašidov
  • 5 rozin
  • sveža bazilika po okusu
  • sveži peteršilj po okusu
  • 1 strok česna
  • ½ žličke karija
  • ½ žlička sladke paprike
  • ½ žličke ingverja
  • 1 žlica olivnega olja
  • sok 1/3 limone
  • skleda solate iz kitajskega zelja

Navodila: Cvetačo narežemo na majhne koščke.

Sveže in posušene paradižnike, papriko, rozine in arašide zmešamo v mešalniku, da dobimo gosto zmes. Dodamo nekaj svežega peteršilja in bazilike, česen, preostale začimbe po svojem okusu ter olje in limonin sok.

Omako dobro premešamo s koščki cvetače. Jed porazdelimo po krožniku in v ventilacijski pečici (pri najnižji temperaturi in rahlo odprtimi vrati) ali dehidratorju sušimo približno eno uro. Pojemo lahko tudi hladno, brez sušenja.

Zraven si pripravimo veliko skledo solate iz kitajskega zelja s prelivom po našem okusu. Priporočamo, da kosila ne zaužijemo pred 12. uro!

Popoldanska malica

Popoldanski sladoled.

Sestavine:

  • 2 precej zreli banani (zamrznjenih)
  • 1 skodelica zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 2 namočena datlja
  • vanilja po okusu

Navodila: Dan poprej banane narežemo na koščke in jih zaprte postavimo v zmrzovalnik.

V zmogljiv mešalnik stresemo koščke zmrznjenih banan, gozdnih sadežev, namočena datlja (odlijemo vodo) in vaniljo po okusu. Mešalnik vključimo s funkcijo za pripravo sladoleda in si pričaramo slastno sladico, v kateri lahko uživamo brez slabe vesti.

20 minut pred večerjo

2 dcl mlačne vode + 2 tableti klorele/spiruline.

Večerja

Zavitki iz bučk s humusom.

Sestavine:

  • 1 bučka
  • 1 skodelica kaljene čičerike
  • 1 sveži paradižnik
  • 2 posušena paradižnika
  • 1 majhno steblo zelene
  • 1 strok česna
  • 1 jedilna žlica oljčnega olja
  • 1 velika skleda zelene solate

Navodila: Bučko olupimo in narežemo na čim tanjše podolgovate trakove (lahko uporabimo lupilec krompirja).

Humus naredimo tako, da v mešalniku zmešamo skodelico kaljene čičerike (1 dan namakamo in približno 2 dni kalimo – dvakrat na dan spiramo z vodo – oziroma toliko časa, da dobimo mali kalček), sveži paradižnik, predhodno namočena posušena paradižnika, malo stebelne zelene, malo česna in nekaj olja.

Po potrebi solimo s himalajsko soljo. Humus naložimo na lističe bučk in zavijemo v zavitke.

Zraven si privoščimo še veliko porcijo zelene solate s prelivom po našem okusu.

Zadnji obrok hrane zaužijemo najmanj tri ure pred spanjem!

Priporočamo tudi:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord