chia-puding-cokolada-banana-borovnice

Da je chia kraljica med semeni potrjuje tudi dejstvo, da jo danes mnogi uporabljajo za pripravo jogurtov, smutijev, peciva, sladic, solat … Idej je neskončno, saj je chia živilo, ki ga lahko dodamo praktično katerikoli jedi – še posebej, če jo želimo zgostiti (zadnje čase je zelo priljubljen chia puding).

A zakaj so chia semena tako zelo priljubljena?

Chie, ki izvira iz Mehike, se je zahvaljujoč svojim mnogim hranilnim lastnostim v zadnjih letih prijel sloves superživila. Poleg hranilnih vrednosti je tudi pravi nizkokalorični vir energije, zaradi česar se pogosto znajde na meniju predvsem tistih, ki pazijo na telesno težo.

Ker so chia semena zelo nasitna, so idealna za zajtrk, uživamo pa jih lahko surove, kuhane, namočene v vodi ali mleku, pa tudi mlete. V spletu receptov za pripravo okusnih jedi s tem superživilom ne manjka (nekaj jih najdete tudi na koncu tega članka).

Zdaj pa vam predstavljamo še razloge, zakaj ne bi bilo slabo, če bi chia semena uživali vsak dan.

2 žlici chia semen vsebujeta:
  • 2-krat več antioksidantov kot borovnice
  • 3-krat več železa kot špinača
  • 5-krat več kalcija kot mleko
  • 20 % beljakovin
  • 41 % priporočenega dnevnega vnosa vlaknin
  • 32 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija
  • 64 % več kalija kot banana
  • 100 % več omega 3 maščobnih kislin kot losos

Moč chia semen:

1. Upočasnjujejo staranje kože

Chia semena so ena najbogatejših zakladnic antioksidantov, za katere velja, da prostim radikalom preprečujejo uničenje celic in tkiva.

Prosti radikali lahko povzročijo težave s srcem in diabetes, hkrati pa vplivajo na staranje kože.

2. Krepijo kosti, gradijo mišično tkivo in ohranjajo dentalno zdravje

Chia semena vsebujejo veliko kalcija (28 gramov zagotavlja kar 18 % priporočenega dnevnega vnosa), ki je ključen za trdne in zdrave kosti. Prav tako vsebujejo druge pomembne hranljive snovi: fosfor, magnezij in beljakovine. Zaradi tega so lahko odlično nadomestilo za mlečne izdelke (če jih ne smete ali ne želite uživati).

Njihova vsebnost beljakovin je prav tako v pomoč pri gradnji mišic.

Zaradi vsebnosti kalcija, fosforja in cinka pomagajo tudi ohranjanju zdravja zob. Kalcij jih gradi, cink pa preprečuje nastanek zobnega kamna in ima antibakterijski učinek. Fosfor je prav tako pomemben, saj pomaga telesu pri absorpciji kalcija in tako ohranja čvrstost zob.

3. Pospešujejo prebavo

Chia semena so prav tako bogat vir vlaknin, ki so izredno pomembna pri uravnavanju sladkorja v krvi in prebave. Kot rečeno, so zelo nasitna in vpijajo veliko vode, zaradi česar v želodcu nabreknejo in dajejo občutek sitosti.

To je še posebej dobrodošlo v primeru, če želite izgubiti odvečne kilograme.

4. Varujejo srce in ohranjajo njegovo zdravje

To superživilo ima sposobnost, da zmanjšuje vnetje, uravnava holesterol in znižuje krvni pritisk, zaradi česar je odlična izbira za zdravo srce.

Vsebuje zelo veliko omega 3 maščobnih kislin, ki varujejo srce in krvne žile ter hkrati zmanjšujejo tveganje za srčno kap in ostale bolezni krvožilja.

Chia semena je najbolje uživati namočena, saj na tak način telo lažje absorbira njihove hranilne snovi, prav tako pa jih bo lažje prebavilo.

Uporabite jih lahko praktično kjerkoli: za pripravo jogurtov, smutijev, peciva, sladic, solat, jajc … Zaradi njihovega nevtralnega okusa jih lahko dodate tako sladkim kot slanim jedem.

Recept za chia puding z banano in arašidovim maslom

Popolnoma uravnotežen obrok, pri katerem boste imeli občutek, da jeste sladico in ne zajtrka.

Sestavine:

  • 2 banani
  • 1 in pol skodelice mleka
  • ½ skodelice naravnega arašidovega masla (lahko ga naredite sami tako, da dobro zmiksate arašide)
  • 3 žlice chia semen

Postopek:

Zmiksajte banano, mleko in arašidovo maslo ter prelijte mešanico v skledo in dodajte chia semena. Pokrijte s plastičnim pokrovom ali prozorno folijo za živila ter dajte čez noč (ali vsaj za 4 ure) v hladilnik.

Pred serviranjem premešajte. V nepredušni posodi v hladilniku lahko puding hranite tudi do enega tedna.

Preizkusite še katerega od teh 5 slastnih pudingov s chia semeni.

Preberite še:

 

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

40-dnevni post Jaz #vztrajam dan 7: Ideje za sladke prigrizke brez sladkorja

Čeprav smo na postu brez sladkorja, to še ne pomeni, da ne smemo zaužiti nič sladkega! V nadaljevanju si poglej nekaj odličnih receptom. Mmm ...

Napitek, ki vas napolni s kalcijem in z B vitamini

B vitamini so ključnega pomena za zdravo rast las in nohtov, pa tudi za ohranjanje mirnih živcev. Kalcij poskrbi za zdrave kosti in je za športnike še posebej pomemben...

40-dnevni post Jaz #vztrajam dan 23: Kako pripraviti nadomestke mleka doma?

Da nam mleko v kavi, pri zajtrku in v sladicah ne bo preveč manjkal, bomo danes pogledali, kako lahko kar doma pripravimo odlične mlečne nadomestke.
Najbolj brane vsebine

9 fizičnih bolečin, ki so povezane s čustvi

Fizične bolečine so lahko povezane s čustvi. Poglejmo, kje so lahko morebitni vzroki. 
Več...

Tega o svojem telesu verjetno niste vedeli (in zakaj morate skrbeti zanj)

Koliko pravzaprav veste o svojem telesu? O tem, kar se dogaja pod površjem in česar ne morete videti? Tu je nekaj nenavadnih dejstev, ki vas bodo opomnila, da morate vsak dan poskrbeti zase.
Več...

Zakaj bi morali vikende rezervirati samo zase?

Biti vedno na voljo je naporno, tudi če so to bližnje osebe, ki potrebujejo vašo pozornost. Občasno bi morali vikend rezervirati samo zase, saj …
Več...

5 osebnostnih lastnosti, ki vam napovedujejo srečo

Res obstajajo (kot trdijo nekateri strokovnjaki) določene osebnostne lastnosti, po katerih lahko predvidimo, če bomo srečni ali ne? Nekateri menijo, da to drži. Jih imate?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri