nezdrava-hrana

»Sladkor je slab,« je tudi vam verjetno rekla mama, ko ste se kot otrok lotili sklede bonbonov. Najbrž pa vam ni povedala, kako pravzaprav škoduje telesu in še posebej možganom. Zaradi teh posledic, boste morda začeli sprejemati bolj zdrave odločitve.

Izguba kognitivne funkcije

Možgani so ena izmed prvih postaj, ki jih doseže nezdrava prehrana. Raziskava univerze v Oregonu je pokazala izrazito povezavo med miselnimi funkcijami in hrano, ki jo zaužijemo. Sladkor in odvečne maščobe v hrani lahko privedejo do bakterijskih sprememb ter tako vplivajo na izgubo zgodnjega učenja, dolgoročni in kratkoročni spomin.

Če tega pri sebi še niste opazili, bodite pozorni pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti. Kadar jeste nezdravo hrano boste precej lažje pozabili stvari v službi in izgubili ključe. Razmislite, koliko bolje bi se otroci odrezali v šoli in družabnem življenju, če bi namesto hamburgerjev jedli sadje in zelenjavo.

Dolgoročno tveganje za bolezni

Za možgani pride na vrsto telo. Fizične posledice prevelike količine sladkorja so šokantne. Prekomerna teža in slabo oralno zdravje sta le vrh ledene gore. Resnejši problem se skriva v boleznih, ki se lahko razvijejo v prihodnosti zaradi nezdravega jedilnika.

Najbolj pogoste so bolezni srca in diabetes, navadno pa se ne pojavijo do pozne starosti. Če z nezdravo prehrano pričnete že zelo zgodaj, imate večje možnosti za telesne okvare, ki lahko vplivajo na organe in mašenje žil.

Kaj storiti?

Če v svoje telo vnašate več nezdrave kot zdrave hrane, je čas za spremembo. Začnite z manjšimi zamenjavami v gospodinjstvu. Ko zmanjka čokoladnih kosmičev, naj jih nadomestijo ovseni, ki jih pri pripravi obogatite z medom in sadjem. Sadne sokove zamenjajte z domačimi, ki jih zmešajte sami iz najljubšega sadja.

Prvi tedni so najtežji, potem pa sprememb sploh ne boste več opazili in vedno lažje se boste izognili nezdravi prehrani. Tako se lahko poslovite od vseh negativnih učinkov in se veselite zdrave starosti.

Preberite tudi:

Sorodni članki

Katera hrana in pijača izboljša delovanje možganov? (in kaj jih zavira)

Ko skrbite za svoje zdravje, ne pozabite na možgane. Tam se dogajajo vsi pomembni procesi v telesu, zato tudi s hrano in pijačo poskrbite, da bodo lahko dobro delovali.

Z zelenjavo do boljšega delovanja možganov?

Karotenoidi so rastlinski pigmenti, zaradi katerih so povrtnine obarvane. Delujejo kot močni antioksidanti in zanje velja, da izboljšujejo vid, najnovejše raziskave pa dokazujejo…

Znaki, da vaše telo potrebuje več magnezija (ne ignorirajte jih!)

Prepogosto se zgodi, da se ne zmenimo za simptome, ki jih izkusimo, a vendar pomanjkanje določenega hranila lahko vodi do mnogih zdravstvenih težav. Poglejte, kaj nakazuje na…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri