brokoli-zelenjava

Ker naš organizem ni sposoben sintetizirati svoj lastni vitamin C, moram za dovoljšen vnos poskrbeti z zdravo prehrano. Preverimo, koliko ga v resnici zaužijemo z živili, ki smo jih toplotno obdelali.

Koncentracije vitamina C se namreč znižujejo že po odstranitvi z rastišča, na izgubo pa vpliva tudi čas in temperatura skladiščenja.

Pri kuhanju se vsebnost vitamina C zmanjša za okrog 60 %, deloma verjetno zaradi povečanega encimskega razkrajanja, še posebej pri temperaturah, ki so (precej) nižje od tiste pri vrenju. Daljše kuhanje pa še dodatno zniža vsebnost vitamina C.

Precej vitamina C se izloči iz hrane, ker je topen v vodi. Vodo pa pogosto zavržemo, namesto da bi jo uporabili.

Se pa vitamin C seveda na izgubi iz vseh rastlin enako. Kaže, da ga še največ ostane v brokoliju. Prav tako se ga precej ohrani, če svežo zelenjavo oziroma sadje shranimo v hladilniku za nekaj dni.

Vir: Bavdek, S. V. (2011). Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine

Preberite še: Kaj se zgodi, če vsak dan pojeste eno jajce

Sorodni članki

Zakaj čaj z limono ni učinkovito zdravilo proti prehladu

Čaj z limono naj bi bilo učinkovito zdravilo za različne bolezni zaradi velike količine vitamina C, ki ga vsebuje. V tem zapisu bom zaplaval proti toku in razbil staro…

Paradižnik - malo kalorij, bogate prehranske snovi

Paradižnik, znan tudi pod imenom rajsko ali ljubezensko jabolko, spada v družno razhudnikovk in izvira iz Južne Amerike, Peruja in Ekvadorja. Ima malo kalorij, vendar vsebuje…
None

Češnje

Sočne in hrustljave, sladke in kisle, debele in drobne so pravo poživilo in zdravilo za mnogo težav. Strokovnjaki priporočajo, da naj jih zaradi njihovih številnih zdravilnih učinkov…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri