Koromač - topilec maščob

18. 5. 2014
Deli
Koromač - topilec maščob (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Saj veste ... prišel je čas, ko se vsi bolj posvečamo kilogramom, telovadbi, oblikovanju telesa... Za začetek lahko v svojo kuho vključite koromač.

Koromač namreč že v črevesju veže maščobe in jim odreže pot do trebuha, zadnjice ali bokov.

Vsebuje tudi veliko vitamina C – kar dvakrat toliko kot enaka količina pomaranč, veliko vitamina E, betakarotena in folne kisline. Bogat je z železom, kalijem in kalcijem, po hranilni vrednosti pa ga uvrščamo med nizkokalorična živila.

No, koromač pa ni le 'topilec maščob', lahko je tudi odlična malica, ki daje energjo.

Čas, ki je odmerjen za malico, je namreč kratek in prav zato je pomembno, da si privoščite obrok, ki ne bo bremenil vašega organizma, vas utrudil ali celo 'uspaval', temveč vam bo dal veliko vitalne energije in spodbudil nov zagon za ustvarjalno delo.

Prav tako velikokrat doma v času kosila ostanemo brez ideje za kuhanje, hkrati pa bi radi zaužili nekaj lahkega in hranljivega hkrati.

Predlagamo, da začnete z zdravo juho iz koromača.

Koromačeva juha

Recept za dve osebi:

  • 140 g koromača
  • 120 g bučk
  • 10 g koruznega zdroba (ena zvrhana žlica)
  • 3 dl vode
  • 0,5 dl riževega napitka
  • 7 g kokosove kreme (polovica velike žlice)
  • ščep soli, zelenjavne jušne osnove, timijana, limonine trave, muškata

Priprava:

Zelenjavo kuhamo v vodi, dodamo še rižev napitek in koruzni zdrob ter kuhamo do konca, vendar ne več kot 20 minut. Vse skupaj začinimo in zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ