Leča - krepi potenco in povečuje spolno slo

26. 2. 2013
Deli
Leča - krepi potenco in povečuje spolno slo (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Gotovo boste nad veliko hranilno vrednostjo in pozitivnimi učinki na zdravje, ki jih prinaša ta pri nas vse premalo cenjena stročnica, nemalo presenečeni. Zato jo čim prej preizkusite.

Leča (družine metuljnic) spada med najstarejše kulturne rastline na svetu in izvira iz Azije. Gojiti so jo začeli že pred 10.000 leti, v času prvih začetkov poljedelstva. Obstaja veliko vrst leče, ki so lahko rumene, zelene, rjave, rdeče in temno sive do črne barve.

Največja svetovna proizvajalka leče je Kanada, sledita ji Indija ter Turčija.

Zakaj je zdrava

Leča vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. V vsaki skodelici kuhane leče se skriva okoli 16 gramov vlaknin, ki poskrbijo za živahnejšo prebavo in čeprav je nizkokalorična, daje daljši občutek sitosti.

Prav tako leča vsebuje kar 27 odstotkov več folne kisline kot enaka količina špinače in do 25 odstotkov lahko prebavljivih beljakovin z veliko biološko vrednostjo. Založila vas bo tudi s številnimi minerali, med katerimi izstopajo železo, kalij, magnezij in cink.

Zaradi velike vsebnosti cinka celo krepi potenco in povečuje spolno poželenje, po količini železa pa lahko tekmuje z belim mesom in ribami.

Poleg vsega naštetega se v tankih lupinah drobnih zrn skriva še pravo bogastvo različnih antioksidantov, ki nevtralizirajo delovanje prostih radikalov in ščitijo telo pred številnimi boleznimi.

V kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti zadovolji vse potrebe po aminokislinah in je odličen nadomestek mesa.

Ideja za pripravo

Kuhano lahko postrežete kot prilogo k različnim vrstam mesa in ribam ali kot samostojno jed z dodatkom drugih vrst zelenjave. Je okusna, lahka in hranljiva zamenjava za riž, testenine in krompir, saj sebuje več biološko aktivnih snovi in manj kalorij.

Lečina juha

Pol pora očistimo in narežemo na rezine, eno korenje olupimo in naribamo. Olupimo 3 česnove stroke.

Na olivnem olju popražimo naribano korenje, por in stroke česna. Dodamo paradižnikovo mezgo, lovorove liste, zalijemo z vodo in dodamo začimbe po želji – bazilika, majaron, peteršilj ....

Solimo po okusu in kuhamo približno pol ure, da se leča zmehča. Lahko zmeljemo. Postrežemo s kruhom.

Lahko dodamo parmezan ali žlico kisle smetane.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"