Lečina solata z gorčično polivko

27. 9. 2014
Deli
Lečina solata z gorčično polivko (foto: Čarovnija okusa)
Čarovnija okusa

Leča je prava zakladnica vlaknin, ki pospešujejo prebavo, in je bogata z beljakovinami, ki jih telo rabi za gradnjo mišične mase. Vsebuje še številne mineralne snovi, zato nanjo nikar ne pozabite, ko sestavljate domače jedilnike.

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 skodelici drobnozrnate leče
  • 1 žličko gorčičnih semen
  • sok 1 limone
  • 120 ml oljčnega olja
  • 4 žlice belega vinskega kisa
  • 2 žlici dijonske gorčice
  • 1–2 žlički tekočega medu
  • morsko sol
  • 2 rdeči čebuli
  • 200 g rumenih paradižnikov
  • 2 žlici drobno sesekljanih zelišč (peteršilj, drobnjak, meta)

1 Lečo preberite, jo oplaknite pod hladno vodo, odcedite in prilijte precejšnjo količino vode ter jo skuhajte do mehkega. V vmesnem času v možnarju strite gorčična semena. V skledi jih zmešajte z limoninim sokom, oljčnim oljem, kisom, gorčico, medom, soljo in mešajte, dokler ne dobite goste pene. Olupljeno čebulo zrežite na drobne kocke. Paradižnike operite, jih prepolovite in izdolbite mehkejši del s semeni. Meso paradižnikov zrežite na kocke.

2 Mehko lečo stresite v cedilo, jo oblijte s hladno vodo in počakajte, da se ohladi. Nato jo zmešajte z zelenjavo, zelišči in polivko. Za 1 uro jo postavite v hladilnik.

Postrezite jo kot prilogo ali pa kot samostojno jed s polnozrnatim kruhom.

Uporabite lahko tudi rdečo lečo, ki ima nekoliko bolj sladek okus.

Priporočamo: Dal (rdeča leča) na šrilanški način

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ