Peteršilj - naravni diuretik in borec proti celulitu

18. 8. 2013
Deli
Peteršilj (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Svetlozelena dvoletna zel izvira iz Sredozemlja in je bila uporabljana tako v kulinariki kot zdravilstvu že v antičnih časih.

Vsebuje velike količine mineralov, zlasti bakra, kalcija, mangana in železa. Peteršilj je izredno bogat tudi z vitaminom C in betakarotenom.

Slovi kot odličen diuretik, saj pomaga odvajati vodo iz telesa, pa tudi sicer sodeluje pri njegovem čiščenju.

Priporočljiv je za lajšanje revme in putike, pomirja krče v prebavilih, uravnava krvni obtok, pomaga pri celulitu, koristen pa je tudi za živčevje.

Njegova energijska vrednost je nizka. V kulinariki, kjer je zelo priljubljeno zelišče, se uporabljajo tri oblike peteršilja: s kodrastimi listi in italijanski oz. z gladkimi listi ter korenasti peteršilj.

Opozorilo glede uživanja

V srednjem veku so uporabljali rastline z apiolom, ki je najvažnejša zdravilna snov v peteršilju, kot sredstvo za prekinitev nosečnosti.

Pri uživanju je treba upoštevati naslednje tri možne zdravstvene neugodne učinke:

  • Draži maternico in lahko povzroči predčasen porod, zato naj se uživanju peteršilja nosečnice izogibajo.
  • Vsebuje precej oksalne kisline, ki lahko sodeluje pri nastanku ledvičnih kamnov.
  • Peteršiljevo olje vsebuje snovi, ki povzročijo občutljivost kože na svetlobo oz. na UV žarke.
Kremna peteršiljeva juha

Na maslu prepražimo čebulo, 2 korenja in 2 peteršiljevi korenini. Zalijemo z juho. Kuhamo, da se zelenjava zmehča. Juho zmeljemo in pretlačimo skozi cedilo, zalijemo s 0,15 litra smetane in ponovno prevremo.

Serviramo jo s kockami koruznega kruha, opečenimi v ponvi.

Vložen peteršilj

Peteršilj operite, osušite, drobno nasekljajte in ga skupaj s soljo vložite v kozarce po plasteh – prva in zadnja plast sta sol. Količine vlagajte v kozarec po občutku. Tako pripravljen peteršilj hranite v hladilniku.

Viri:

  • Bavdek, S. V. (2011). Nekatere vrtine in njih zdravilne učinkovine.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek