hrana

Pomembno je, da se držite začrtanega jedilnika, ki spremlja naporne treninge, vendar morate hkrati prisluhniti potrebam svojega telesa. Preverite, kako to storite.

1. Ne štejte kalorij

Kalorije so pri hujšanju in nasploh zdravem načinu življenja pomembne, vendar ni potrebe, da natanko veste, koliko jih zaužijete vsak dan. Če se po napornem treningu ne nasitite s predvideno večerjo, si brez slabe vesti privoščite še eno manjšo porcijo beljakovin in vlaknin. Nikakor ne stradajte in načrtujte tudi dni, ko se boste pregrešili. Slednji bodo prišli, če si tega želite ali ne.

2. Hladilnik napolnite z drugimi živili

Ko spreminjate prehrano, hladilnik napolnite z dokaj zdravimi živili: bananami, arašidovim maslom, jajci, grškim jogurtom brez maščob, zelenjavo, rižem, temno čokolado, medom, oreščki, domačimi proteinskimi čokoladicami, sadjem za smuti …

3. Znebite se celodnevnega malicanja

To se zgodi, ker imate vedno na voljo prigrizke. Ko si nečesa zaželite, preprosto stopite do omare in si postrežete. S tem zaužijete velik del odvečnih maščob in praznih kalorij. Če se tega želite znebiti, najprej iz kuhinje pospravite vse sladkarije in druge stvari, ki vas spremljajo ob večernem filmu in med vsakim obrokom. Omarice napolnite z oreščki, zelenjavo in sadjem. Ko si naslednjič zaželite prigrizka, bo ta bolj zdrav kot običajno, kmalu pa se boste naučili, da ne potrebujete stalno nekaj grizljati. Pogosto je to le navada, ki se je moramo znebiti.

4. Naredite nakupovalni seznam

Preden se odpravite v trgovino, poskrbite, da niste lačni in imate s seboj točen seznam živil, ki jih potrebujete. Tako se boste izognili kupovanju sladkih stvari in tistih, ki jih zares ne potrebujete. Brez nezdrave hrane bo manj priložnosti za pregrehe. Teh pa se vsi želimo znebiti.

5. Ne izključite vseh najljubših živil

Če želite začeti z zdravo prehrano, to ne pomeni, da se morate odpovedati čisto vsem dobrotam, ki jih imate radi. Za nekaj časa jih morate zagotovo izključiti, da telo privadite na manjšo dozo sladkorja, kasneje pa si jih boste lahko spet privoščili. A tokrat v manjših količinah in le na dan, ki je za to določen. Če ljubite vročo čokolado, si jo enkrat v tednu vseeno pripravite. Nadoknadite z drugimi zdravimi obroki in treningom. Vendar se ne založite z vašo najljubšo pregreho, da vas ne bo mikala tudi na dni, ko imate pripravljen zdrav jedilnik.

Preberite tudi: 

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

4 koraki, ki vas vrnejo na staro (zdravo) pot

Praznikov je konec, odvečni kilogrami in posledice božičnih dobrot pa so še kar tu. Kako spet stopiti na pravo pot?

Na kaj morate biti pozorni pri nakupovanju živil?

Ko zavijate med policami v trgovini, se v nakupovalnem vozičku znajde tudi marsikaj, kar ste si že zdavnaj obljubili, da ne boste več jedli. Kako se izogniti pregreham in…

Odpravite to škodljivo večerno navado

Zjutraj jej kot kralj, zvečer kot berač. Se držite pregovora? Če po večerji radi sežete v omarice po prigrizke, boste kmalu s težavo obvladovali svojo težo. Znebite se te…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri