RECEPT: Kakijeva pita iz polnozrnate pirine moke

16. 10. 2016
Deli
RECEPT: Kakijeva pita iz polnozrnate pirine moke (foto: Profimedia)
Profimedia

Prihaja čas kakijev. Zakaj ne bi poskusili te slastne pite? 

Kakijeva pita je pripravljena s kokosovim sladkorjem. Vendar, če dobimo dovolj sladke kakije, lahko pito pripravimo tudi brez sladkorja. Kokosov sladkor je sicer odličen antioksidant in vsebuje kar nekaj mineralov (železo, cink, kalcij ...), poleg tega pa ima zelo nizek glikemični indeks.

Recept za kakijevo pito

Sestavine (za pekač premera 32 cm):
  • 35 dag polnozrnate pirine moke
  • 15 dag margarine iz nehidrogeniranih maščob
  • slab dcl vode
  • pol čajne žličke soli
  • 2,5 kg mehkih in sladkih kakijev
  • 5 čajnih žličk agar agarja (Agar je znano želirno sredstvo za vegetarijance in vegane pri pripravi pudingov in želejev. Poznano je tudi pod imenom kanten.)
  • kokosov sladkor po okusu (lahko tudi brez)
Priprava:

1. Pomešajte moko in sol.

2. Margarino s prsti razdrobite med moko, dodajte vodo in zamesite testo.

3. Testo pecite v pomaščenem in pomokanem pekač dobrih 20 minut na 180°C. Medtem pripravite nadev.

4. Kakije olupite in pretlačite s paličniM mešalnikom, sladkajte in dodajte agar agar. Dobro premešajte, da ne ostanejo grudice od agar agarja.

5. Zavrite in polijte po pečenem testu. Ohladite.

Recept pripravila: Mateja Tea Dereani, foto: Črt Butul, Mateja Tea Dereani, Miha Črnigoj.

Še več odličnih veganskih receptov boste našli na matejadereani.si.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"