Recept: Solata iz kislega zelja z jabolkom, hrenom in orehi

14. 10. 2014 | Mario Sambolec
Deli
Recept: Solata iz kislega zelja z jabolkom, hrenom in orehi (foto: Arhiv www.feel-good.si)
Arhiv www.feel-good.si

Sladko, kislo, slano, pekoče, tokrat bomo v recept zapakirali skoraj vse možne okuse.

Jabolka izberimo slovenska, Topaz ali Carjevič, ostale sestavine pa so prav tako na voljo nedaleč stran, že pri najbližjem kmetu.

Če bere to objavo kdo, ki deluje na področju zdravstva, medicine ali farmacije, naj mi prosim oprosti naslednji sklic: tale solata je pravo zdravilo!

Le poglejte nabor vseh hranil, ki jih vsebuje:
  • Kvercetin – flavonoid v jabolkih in čebuli, ki deluje močno proti vnetjem, proti virusom, glivicam in alergijskim okužbam.
  • Prebiotiki – vlaknine, ki služijo kot hrana za naše koristne mikroorganizme v črevesu in pomagajo telesu nevtralizirati škodljivce (toksine) in na ta način krepijo našo odpornost.
  • Probiotiki – družine različnih bakterij, ki naseljujejo naše črevo in nas ohranjajo zdrave. Poznamo tako rekoč dobre, koristne, kot so spore Lactobacillus, Bifidobacterium in L. Casei (najpogosteje oglaševane v raznih pasteriziranih jogurtih, ki v bistvu niti niso najboljši viri teh bakterij) in druge, neprijazne, ki se lahko v določenih situacijah (stres, sladkor in predelana hrana, redna uporaba farmakoloških pomagal) razselijo ter povzročajo prebavne težave. Probiotike, se pravi žive koristne bakterije, lahko užijemo v obliki surovega mleka in mlečnih izdelkov (jogurt, skuta, sir) iz takšnega, neprekuhanega mleka, s fermentirano zelenjavo (surovo kislo zelje/repa, nepasterizirane olive, kisle kumarice) ali v obliki prehranskega dopolnila.
  • Hren s svojimi glukozinolati in isotiocianati deluje izrazito močno proti tumorjem ter pomaga jetrom nevtralizirati vse prehranske in okoljske nesnage, katerim smo pogosto podvrženi v modernem okolju. Hranilna vrednost hrena se s predelavo (ribanje svežega ali uporaba vloženega v omaki ali kot wasabi) celo izboljša. Podobno velja za česen, kjer njegov aliin postane zdravilni alicin šele, ko ima dovolj časa oksidirati (nasekljajte ga torej nekaj minut pred uporabo).
  • Stebla zelene vsebujejo ftalide – aktivna sestavina, ki uspešno znižuje krvni pritisk in raven stresnih hormonov v krvi – ter naravni silikon, ki pomaga obnavljati kosti, sklepe, arterije in ostala povezovalna tkiva v telesu.
  • Orehi med oreščki izstopajo po količini antioksidantov in vsebujejo koristno maščobno kislino iz skupine Omega 3 (ALA). To je telo sposobno pretvoriti v uporabni obliki Omega 3 (EPA in DHA), sicer na voljo v izključno živalskih virih. Omega 3 so sicer ključne za optimalno delovanje naših možgan, srca in žilja.

Naposled je tu še vredno oljčno olje, o zdravju koristnih lastnostih katerega si lahko več preberete pod povezavo: prava vrednost oljke.

Priprava solate

196 cm visok in 90 kg težak moški naj vzame:
  • 20 dag surovega kislega zelja,
  • 1 malo jabolko,
  • 1 srednje veliko steblo zelene,
  • 1 malo rdečo čebulico.

Kislo zelje gre v skledo, dodamo na drobno narezano zeleno, in fino nasekljano čebul'co. Jabolko lahko v solato naribamo ali narežemo na poljubne kose ali šnit'ke.

Čez prelijemo polivko:
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • poper,
  • kapljica neprečiščenega jabolčnega ali vinskega kisa (če zelje ni dovolj kislo že samo po sebi),
  • 1 žlička polnozrnate gorčice s hrenom ali ščep naribanega svežega hrena.

Lahko dodamo tudi malenkost mlete kumine.

Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati nekaj časa v hladilniku, preden postrežemo. Potresemo z orehi.

Pripravil Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije), foto: osebni arhiv

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"