Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Recept: Solata s pastinakom in jabolki

12. 3. 2015

Pastinak je zimska korenovka, ki je lahko odlična, predvsem pa zdrava zamenjava za krompir. Je tudi odličen vir vlaknin, vitaminov in mineralov ter vsebuje malo kalorij.

Zdravilne lastnosti pastinaka:
  • ohranja zdravo črevesno floro in varuje pred rakom na črevesju,
  • deluje razkuževalno (zaužijemo surovega),
  • deluje kot diuretik in čisti sečne poti,
  • je dober vir vitamina C in E, ki sta močna antioksidanta, ter vitaminov B skupine,
  • je prav tako bogat vir mineralov, kot so magnezij, kalij in baker.

Recept za solato s pastinakom in jabolki

'Začinjeno' z rahlo pikantno medeno-gorčična polivko.

Za 4 osebe potrebujete:
  • 500 g pastinaka
  • 200 g zelene
  • 1 limono
  • 1 pomarančo
  • 2 žlici jabolčnega želeja
  • 2 majhni jabolki
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 žlico tekočega medu
  • 1 žličko dijonske gorčice
  • 6 žlic olja
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 majhen radič
  • 1 cikorijo
  • sol in sladkor
Priprava:

1. Olupite pastinak in zeleno ter ju nastrgajte. Iztisnite limono in pomarančo. Žele segrejte in mu primešajte sok citrusov. Mešanico prelijte po nastrgani zelenjavi in vse skupaj mešajte 1 minuto. Posodo pokrijte in jo postavite vstran.

2. Jabolki olupite, ju zrežite na četrtine, jim odstranite peščišče in jih nastrgajte. Zmešajte kis, med in gorčico ter primešajte še olje. Jabolka zmešajte s polivko, pastinakom in zeleno. Posodo pokrijte in solato pustite stati približno 30 minut.

3. Peteršilj oplaknite, ga otresite do suhega in natrgajte lističe. Očistite radič in cikorijo, razprite liste in izrežite stržen. Liste počez prepolovite, jih oplaknite v cedilu, odcedite in porazdelite po krožnikih.

4. Mešanico pastinaka in jabolk začinite s soljo in sladkorjem ter primešajte peteršilj. Solato nato porazdelite po listih cikorije in radiča.

Čas priprave: približno 60 minut.
Na osebo: približno 310 kcal, beljakovine: 4 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 30 g.

Preberite tudi: Top 3 živila, ki prečistijo telo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri