Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Recepti: Jesenske solate malo drugače

Recepti: Jesenske solate malo drugače (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 11. 2014

Težko se je upreti sadovom jeseni – buče, brstični ohrovt, brusnice, jabolka ... očarajo še tako zahtevne sladokusce. Za vas imamo 4 ideje za pripravo bogatih jesenskih solat.

Rahlo popraženi orehi, hrustljava jabolka, hranljiva kvinoja, močan okus ohrovta in sladki prelivi – ko si boste enkrat privoščili tako raznolike kombinacije, se jim ne boste mogli več upreti.

1. Jabolka, cimet, orehi, ohrovt in kvinoja

Za 6 oseb potrebujete:
  • 2/3 skodelice suhe ali 2 skodelici kuhane kvinoje
  • 3 večje šope kodrolistnega ohrovta (peclje odrežite in liste na drobno narežite)
  • 3 srednje velika jabolka (odstranite peške in jih narežite na lističe ali manjše kocke)
  • 5 stebel zelene (narežite)
  • 1 skodelico orehov (olupite in nasekljajte)
Za preliv potrebujete:
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • ¼ skodelice jabolčnega kisa
  • 2 žlici medu
  • sok 1/2 limone
  • 1 žlico cimeta
  • 1 žlico soli (oziroma po okusu)
  • ½ žlice mletega črnega popra
Priprava:

1. Kvinojo skuhajte po navodilih. Če boste uporabili že kuhano, odmerite 2 skodelici. Kvinojo pretresite v večjo posodo za solato, dodajte nasekljan ohrovt, jabolka in zeleno.

2. V manjši kozici na hitro prepražite orehe, da rahlo porjavijo (približno 5 minut). Med praženjem ves čas mešajte. Orehe dodajte ostalim sestavinam v veliki posodi.

3. V drugi, manjši posodici, pripravite preliv s cimetom in z njim prelijte solato.

Solato lahko postrežete toplo ali hladno, po želji lahko dodate popečene piščančje trakce.

Nasvet: pripravite večjo količino preliva, saj ga lahko v hladilniku, v neprodušni posodi hranite tudi teden ali več.

2. 'Jesenska žetev' s sladkim prelivom

Za 4-6 oseb potrebujete:
  • 400 g rjavega fižola (lahko iz pločevinke)
  • semena polovice granatnega jabolka
  • 170 g kozjega sira (razdrobite)
  • 2 Granny Smith jabolka (narežite na kocke)
  • 4 stebelne zelene (narežite)
  • ½ rdeče čebule (nasekljajte)
  • 2 skodelici špinače (nasekljajte)
  • ½ skodelice pekanovih orehov (prepražite)
  • ¼ skodelice rozin
  • 1 kumara (olupite in narežite)
Preliv:
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • ½ žlice balzamičnega kisa
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • 1 žlica limoninega soka
  • sol in poper po okusu
Priprava:

1. V veliki posodi zmešajte vse sestavine za solato in jo shranite v hladilniku.

2. V drugi, manjši posodi, pripravite preliv. Pripravite ga po svojem okusu. Če imate raje slajše, dodajte več sirupa, če vam preveč sladko ni všeč, ga dodajte manj.

3. Sirup prav tako hranite v hladilniku. Solato prelijte tik preden postrežete.

3. Solata s praženo čebulo, bučko in figami

Za 4 osebe potrebujete:
  • 1 masleno (butternut) bučko (olupite, očistite in narežite na kocke)
  • 1 veliko čebulo (narežite na kolobarje)
  • 1 žlico olivnega ali avokadovega olja
  • sol in poper
  • 8 skodelic mešane solate (ledenka, radič ...)
  • 1 skodelico kozjega sira (razdrobite)
  • ½ skodelice orehov (nasekljajte)
  • 4 suhe fige (narežite na trakove)
Za preliv potrebujete:
  • ¼ skodelice olivnega olja
  • 2 žlici balzamičnega kisa
  • 1 žlico limoninega soka
  • 1 žlico gorčice
  • 1 strok česna (na drobno nasekljajte)
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • sol in poper
Priprava:

1. Popecite čebulo in bučko: pečico segrejte na 200 stopinj. Narezano bučko in čebulo razporedite po pekaču, pokapajte z olivnim oljem, solite in poprajte po okusu. Pecite približno 35 minut. Medtem pripravite preliv in solato.

2. Preliv: v manjši posodici dobro zmešajte vse sestavine.

3. Solata: zelenje stresite v večjo posodo in prelijte s prelivom. Dobro premešajte. Nato dodajte še pečeno čebulo in bučko, zdrobljene orehe, sir ter fige. Takoj postrezite.

Nasvet: prelive boste veliko lažje pripravili, če boste sestavine vlili v kozarec za vlaganje, dobro zaprli in pretresli.

4. Solata z jabolkom, orehi in slastnim medom

Za 1 veliko solato potrebujete:
  • 3 skodelice kodrolistnega ohrovta (poparite, osušite in natrgajte)
  • 1 jabolko (narežite na tanjše rezine)
  • 2 žlici brusnic
  • 2 žlici pekanovih orehov
  • 3 žlice feta sira (razdrobite)
Za pripravo preliva potrebujete:
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici medu
  • 1 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper
Priprava:

1. Ohrovt dajte v večjo posodo. Dodajte jabolka, brusnice, orehe in feta sir. Dodajte sladki preliv in dobro premešajte.

Foto: Shutterstock

Značke: recepti solata

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri