10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zakaj moramo jesti različne barve sadja in zelenjave?

Zakaj moramo jesti različne barve sadja in zelenjave? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2017

Sposobnost, da lahko vidimo barve in ne le črno-belega sveta, je tudi v pisanem sadju ter zelenjavi, ki se bohoti v različnih odtenkih. Preverite, kakšne koristi imate od barvnih skupin živil.

Kako zelo koristne so različne barve sadja in zelenjave, govorijo pozitivni učinki. Več mavrice na krožniku pomeni več mikrohranil. Ta pa so sestavljena iz mineralov in vitaminov, ki poganjajo vaše telo.

Zeleno (brokoli, kivi, bučke, kumare, solata, zelena ...):

- Spodbudi in ureja proces razstrupljanja v jetrih.

- Upočasni proces propadanja celic.

- Izboljša vid.

Rdeče (maline, paradižnik, češnje, lubenica, jagode, jabolka, paprika ...):

- Zmanjša tveganje za kap in upočasni proces propadanja celic.

- Zmanjšuje vnetja.

- Skrbi za pravilno delovanje srca.

Rumeno in oranžno (limone, banane, korenje, paprika, buča ...):

- Spodbudi uživanje antioksidantov.

- Zmanjšuje vnetja.

- Vzdržuje lep videz kože in pozitivno učinkuje na oči.

- Proizvaja elektrolite in protivnetne sestavine, ki zmanjšujejo pekoč občutek v mišicah po vadbi.

Modro in vijolično (grozdje, jajčevec, borovnice, radič ...):

- Poviša uživanje antioksidantov.

- Zmanjšuje vnetja v krvnih žilah in srcu.

- Podpira imunski sistem.

- Izboljša videz kože in preprečuje gube.

Belo (čebula, česen, hren, cvetača ...):

- Zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

- Podpira zdrave kosti in zmanjšuje tveganje za osteoporozo.

- Podpira imunski sistem.

- Zmanjšuje škodo, ki jo naredijo prosti radikali.

- Znižuje ravni holesterola.

- Lahko ima protiglivične in protibakterijske učinke.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri