10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice

Zdrav zajtrk - najboljši začetek dneva

Zdrav in hitro pripravljen zajtrk. (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
22. 3. 2012

Jutra so navadno zaznamovana z mrzličnimi pripravami na nov dan, zato nekateri komaj utegnejo prigrizniti nekaj na hitro, in že so na poti. Zgodi pa se še raje, da na najpomembnejši obrok dneva enostavno pozabimo. Predstavljamo vam nekaj preprostih in zdravih zajtrkov ... In razlogov, zakaj izpuščanje zajtrka ni zdravo.

Pozabljen obrok

Z izpuščenim zajtrkom si boste porušili celoten ritem prehranjevanja. Težje se boste zbrali in možgani bodo delovali počasneje. Tudi vaše telo se bo skušalo zavarovati. Izpuščen zajtrk telo občuti kot pomanjkanje, zato se oklepa kalorij, saj ne ve kdaj bo vaš naslednji obrok, vi pa boste vse to občutili kot pomanjkanje energije.

Če boste zajtrk izpuščali, boste še raje posegali po nezdravi hrani. Veliko ljudi, ki se odrečejo zajtrku, občutijo večje hrepenenje po sladkorju in ogljikovih hidratih.

Razlog, zakaj tako radi izpustimo zajtrk, pa ni le hitenje. Nekateri ljudje pravijo, da zjutraj enostavno ne občutijo lakote, spet drugi trdijo, da zajtrka ne marajo. Nihče pa ne pomisli, kaj vse bi lahko z zajtrkom pridobili. Predvsem je produktivnost skozi ves dan mnogo višja.

Vsi zajtrki niso enako dobri

Ker se hrana prebavlja različno, je zelo pomembno, kaj si zjutraj pripravimo za zajtrk. Skleda žitaric, katerim je dodan sladkor, vas bo napolnila z energijo le za krajši čas. Medtem ko vas bo obrok, bogat z beljakovinami in reven z maščobami, kot so na primer jajca, napolnil z energijo vse tja do kosila.

Zato zajtrkujte pametno. Izberite obroke, ki bodo prebudili vaše možgane, pospešili presnovo in vas napolnili z energijo za daljši čas.  

Hitro in enostavno

Jajca. Okusna omleta, jajce na oko, umešana jajca, kuhano jajce ... S takšnim zajtrkom boste zadovoljni še ure.

Nekatere jedi lahko pripravite tudi večer prej. Razžvrkljate jajce, dodajte mešanico pražene zelenjave kot je čebula, brokoli, špinača in gobe, vlijte mešanico v model in pecite v pečici približno 15 minut. Po vrhu mora lepo porjaveti. Ohladite in shranite v hladilniku. Zjutraj lahko pogrejte, odlična pa so tudi hladna.

Če zajtrk pripravljate zjutraj, potem lahko poskusite umešana jajca s sirom, ki ga naribate po vrhu. In ne pozabite na zelenjavo - čebula, paradižnik, gobice.

Žitarice

Žitarice so najbolj priljubljena izbira prav zato, ker so pripravljene tako hitro in enostavno. Imajo pa tudi slabosti. Večini kupljenih žitaric je dodan sladkor, imajo relativno malo hranljivih snovi, ter skoraj nič beljakovin in zdravih maščob.

Če še vedno vztrajate pri žitaricah, so morda boljša izbira polnovredna žita. Dobra izbira je granola. Ta vsebuje predvsem oreščke, semena in minimalno predelana žita. Če dodate še nekaj suhega sadja, boste dobili dobro oskrbo z energijo.

Najboljši zajtrk

Ovseni kosmiči. Ker sama priprava kosmičev traja dlje, jih lahko pripravite tudi dan prej, shranite, zjutraj pa jim, za še boljši okus, dodate nekaj narezanega sadja.

Zajtrk iz mešalnika

Smoothie - poln hranljivih snovi. Slaba lastnost smoothijev - vsebujejo lahko preveč kalorij in sladkorjev.

Začnite dan z banano, jagodami, nekaj lanenega semena, nekaj spiruline in čisto malo riževega mleka. 30 sekund. Uporabite lahko tudi zamrznjeno sadje, kar je odlična izbira, če je vaše najljubše sadje izven sezone.

Dodajte še pest suhega sadja - marelice, fige ... Za še boljšo hranilno vrednost lahko dodate peščico orehov, najljubše hrane možganov, ali koščke tofuja in avokada. Če imate radi okus po zelenem, lahko dodate špinačo ali kumare.

Kako pa zajtrkujejo po svetu?

Na Kitajskem na primer, dan pričnejo s tofujem in skodelico juhe s testeninami. V Indiji zajtrk spominja na zelenjavni kari, na Japonskem pa si privoščijo miso juho, riž in celo ribe na žaru.

Če vam je všeč takšna ideja, lahko ostanke večerje koristno uporabite za zajtrk. Riž, pražena zelenjava, ki jo na hitro pogrejte v ponvi in dodate nekaj koščkov tofuja, krožnik tople juhe ...

Izbira je vaša.
 
 


Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri