10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdrave in hitro pripravljene jedi za fit postavo

Zdrave in hitro pripravljene jedi za fit postavo (foto: Alenka Košir) Alenka Košir
4. 4. 2014

Alenka Košir je od nekdaj velik pomen pripisovala zdravi in uravnoteženi prehrani. Nekaj najbolj okusnih in zdravih receptov iz njene knjižice receptov je delila tudi z nami.

Iz knjižice receptov

Kulinarične dobrote odlikujejo preprosta in kratkotrajna priprava ter to, da so narejene iz sestavin, ki jih lahko vsak dan najdemo v svojem hladilniku.

ZAJTRK

1. Pirine biopalačinke

Za 8 palačink potrebujemo:

  • 3 bio jajčka,
  • 3 žlice pirine moke,
  • 3 žlice zdrobljenih lanenih semen,
  • pribl. 2 dcl riževega mleka,
  • ščepec himalajske soli,
  • čajna žlička biovanilje v prahu

Skutin nadev za 2 palačinki:

  • 100 g skute,
  • 50 g zamrznjenih borovnic,
  • 2 žlici kokosove moke,
  • žlica agavinega sirupa

Priprava: Maso čez noč pustimo v hladilniku, pečemo pa jih na teflonu in kokosovi maščobi.

Alenka Košir: Pirine palačinke

"Pojedla sem dve ... lahko bi jih seveda veliko več ... (smeh)"

2. Zeleni zmešanček

Za 2 osebi zmešamo:

  • 0,5 litra sirotke,
  • 2 banani,
  • pol avokada,
  • 6 žlic kuhanih pirinih kosmičev,
  • 2 žlici zdrobljenih lanenih semen,
  • 2 žlici ječmenove trave v prahu in
  • košček ingverjeve korenine.
3. Obloženi pirini kruhki

Levi - pirin kruh, olivni namaz, regrat, avokado, drobnjak in paradižnik.

Desni - pirin kruh, namaz iz paprik in oliv, regrat, nadzemna koleraba, jajček in oliva.

Alenka Košir: Pirini obloženi kruhki

"Zakaj mi je pira tako všeč? Všeč mi je njen okus, ima več beljakovin kot druga žita (ugodna za diete), ima dvojno ovojnico in je zato zelo odporna proti zunanjim vplivom (škodljivci, pesticidi, onesnaženost okolja ...), ima vrsto ugodnih vplivov na zdravje (kožne težave in alergije, sladkorna, depresija ...)."

4. Omleta z jurčki

Priprava: na olivnem olju in čebuli prepraženi jurčki in dva jajčka + sol ...

Preprosto, hitro in dobro.

Alenka Košir: Omleta z jurčki

5. Jaffa

Priprava: 5 žlic pirinih kosmičev in žlico zdrob-ljenih lanenih semen skuhamo v vodi, dodamo žlico agavinega sirupa, polovico mase damo na dno posodice, čez položimo narezano pomarančo, na vrhu pa še preostalo pirino kašo, ki jo predhodno zmešamo z žličko grenkega kakava.

Na koncu okrasimo s pomarančo.

Alenka Košir: Jaffa

KOSILO

1. Piščanec v mandljevi omaki

Priprava: piščančje prsi narežemo na kocke in jih popečemo.

Čeznje polijemo mandljevo omako, za katero zmiksamo mandlje, dodamo sol in riževo smetano ter vse skupaj malo pokuhamo.

Na olivnem olju prepražimo čebulo in dodamo narezano papriko. Posolimo in čez piščanca potresemo prepražene mandlje.

Alenka Košir: Piščanec v mandljevi omaki

2. Špinačni narastek s skuto

Priprava: zmešamo 450 g sesekljane kuhane špinače, 300 g puste skute, 4 stroke česna, 4 rumenjake, muškatni orešček, sol in poper.

Iz 4 beljakov stepemo trd sneg in ga vmešamo v posodo s skuto ter špinačo.

Maso posujemo s 4 žlicami parmezana in jo damo v pečico za 15 do 20 minut na 220 stopinj, da se narastek dvigne in porjavi.

"Preprosto, dobro in zdravo."

3. Filet trlje in blitva s pinjolami

Priprava: ribji filet z rezino limone zavijemo v aluminijasto folijo in pečemo v žar pekaču.

Blanširano blitvo prepražimo na olivnem olju in česnu ter jo na koncu posujemo s prepraženimi pinjolami. Češnjev paradižnik prepražimo na pikici olivnega olja, po želji pa dodano sol in olivno olje.

Alenka Košir: Filet trlje in blitva s pinjolami

4. Kamutova pisanka

Priprava:

  • prva plast - kamutov kuskus, skuhan v vodi in posoljen;
  • druga plast - 3 bučke popečemo na čebuli in kokosovi maščobi;
  • tretja plast - kamutov kuskus;
  • četrta plast: 2 srednji rdeči čebuli in 5 žlic sončničnih semen prepražimo na kokosovi maščobi;
  • peta plast - korenček in česen, prepražen na kokosovi maščobi;
  • šesta plast - kamutov kuskus;
  • sedma plast - divji šparglji in slanina;
  • po vrhu polijemo 5 jajčk in 2 žlički kuhanega kuskusa.

Alenka Košir: Kamutova pisanka

Pečemo 20 minut na 200 stopinj in 'pomalicamo' s skledo solate.

5. Kokosovi 'chicken fingers'

Priprava: piščanca narežemo na trakove, posolimo in paniramo - pirina moka, sledijo jajca (+ mleko), mešanica pirinih drobtin in kokosove moke.

Položimo na papir za peko, premazan s kokosovo maščobo, ter na 180 stopinj pečemo od 15 do 20 minut.

Vmes piščanca še obrnemo, da se lepo zapeče na obeh straneh.

Priloga: sladki krompir in paprika, pečena v pečici.

Alenka Košir: Kokosovi 'chicken fingers'

VEČERJA ALI MALICA

1. Bučkin karpačo s cvetačno kremo

Priprava: narežemo bučko ali dve, spasiramo kuhano cvetačo s feta sirom (ali lahkim grškim jogurtom) v razmerju 2 : 1, dodamo dobro domače bučno olje, bučna semena, nekaj kapljic crème balsamico in grobo sol.

Alenka Košir: Bučkin karpačo s cvetačno kremo

2. Skutin namaz s papriko

Priprava: v pusto skuto (0,5-2 g maščobe) narežemo papriko na mini koščke, česen, malo soli, limone in bučno olje.

Namaz lahko pojemo na pirinih vafljih ali pa s surovo bučko, papriko, stebelno zeleno ali nadzemno kolerabo.

3. Zelenjavni eifflov stolp

Priprava: prva plast je rukola, sledi plast stročjega fižola in plast na olivnem olju in čebuli popečenih paprik, potem plast kozjega sira, spet stročji fižol, paprika, kozji sir.

Začinimo z olivnim oljem, balzamičnim kisom in grobo mleto soljo.

Alenka Košir: Zelenjavni eifflov stolp

4. Avokadov namaz po japonsko

Priprava: zrel avokado pretlačimo, naribamo črno redkev, 2 stroka česna, pol žličke ingverja v prahu, žličko tamari sojine omake, žličko riževega kisa in žličko črnega sezama.

Alenka Košir: Avokadov namaz po japonsko

5. Popečeni repki rakcev in solatka

Priprava: rakove repke popečemo na olivnem olju zelo na hitro, saj so sicer gumijasti. Za solato uporabimo avokado, paradižnik, čebulo, olivno olje, limonin sok in sol.

Alenka Košir: Popečeni repki rakcev in solatka

Zbrala Anja Kontrec, fotografije Alenka Košir. Članek je bil objavljen v reviji Story.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri