hrana-2

V veliki želji po zdravem prehranjevanju nas lahko zanese v navade, ki v resnici bolj škodujejo kot pripomorejo k boljšemu zdravju.

Način prehranjevanja močno vpliva na zdravje, saj s prilagajanjem prehrane lahko poskrbite za telesno težo, videz kože, okrevanje po vadbi, boljše počutje … Če prestopite mejo in upoštevate prav vse nasvete o zdravi prehrani, ki jih preberete v spletu in jih slišite od prijateljev, pa si lahko nakopljete težave.

To so nekatere pogoste zmote, ki jih počnemo skoraj vsi:

  • Nenehno spremljanje prehranskih trendov in družbenih omrežij

Na družbenih omrežjih lahko vsak dan zasledite novo super živilo in fotografije ljudi, ki se nenehno prehranjujejo zdravo, na pregrehe sploh ne pomislijo. S tem boste nase izvajali nepotreben pritisk, da se morate bolj potruditi in spremeniti prehrano glede na popularne smernice. Opomnite se, da življenje na družbenih omrežjih ni resnično - če je videti prelepo, da bi lahko bilo res, potem verjetno ne drži.

Cilj zdravega prehranjevanja je, da se počutite dobro in ste polni energije. Zato se držite svojih zastavljenih ciljev in družbenih omrežij ne jemljite preveč resno.

  • Odrekanje sladici

Tako je, zdravo življenje vključuje tudi mentalno zdravje, česar ne morete doseči z nenehnim omejevanjem hrane. Namesto, da se popolnoma odrečete vsemu, kar imate radi, poskusite takole: večino časa (na primer 5 ali 6 dni - določite sami) se držite smernic zdravega prehranjevanja, dovolite pa si tudi manjše prekrške, na primer tablico čokolade ali nekaj piškotov ob skodelici kave. Cilje boste lažje dosegli, če se boste počutili sproščeno in boste zmožni nadzorovanja prehrane.

Pripravite tudi bolj zdrave različice sladic, ki bodo vseeno zadovoljile vaše želje po sladkem. Preizkusite recepte:

Tako ste osredotočeni na pripravljanje hrane, načrtovanje obrokov, izbiro živil v trgovini, da ste popolnoma pozabili na prijatelje, družino in predvsem nase. Vse prej našteto je sicer pohvalno, vendar si vzemite tudi čas za razvajanje, ne skrbite, če boste v družbi prijateljev poskušali nove vrste sladoleda ali si na morju privoščili mastno pečene rakce. Še vedno ste samo človek, ki mora zadovoljiti svoje potrebe, da bi lahko ostal srečen. Zdravo prehranjevanje naj bo del vašega življenja in ne edino vodilo, ki ga imate.

  • Prepričanje, da je za zdravo življenje pomembna le prehrana

Pri izpopolnjenem zdravem življenju ne morete staviti le na prehrano, ki je sicer pomemben del, vendar potrebujete tudi športne aktivnosti in dovolj gibanja ter ljudi, ki vas pri vsem tem podpirajo. Vključiti morate več področij, kar pomeni, da jih ne morete zanemarjati in se v celoti posvetiti enemu. Poskrbite, da bo vse ostalo v zdravih mejah.

Sorodni članki

Zakaj vam prehranski nasveti vplivnežev na družbenih omrežjih škodujejo?

Koliko stranem in blogom z recepti in prehranskimi nasveti sledite? Pa tistim, ki vsak dan objavijo fotografije vseh svojih zdravih obrokov? S tem si verjetno povzročate več…

Fraze, ki lahko škodijo pravilnemu prehranjevanju

Zdrava prehrana ne vključuje le načrtovanja obrokov in pazljivosti pri pripravi hrane (kar je pomemben del), ampak tudi samozavest in prepričanje vase. Te fraze pa spodkopavajo zdrav…

Vpliv slabe prehrane na zdravje postaja večji od kajenja

Uživanje zdrave hrane je eden od temeljev našega zdravja, za katerega moramo skrbeti že od otroštva. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pa je naraščanje telesne teže…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri