Zdrave presne sladice

8. 11. 2012
Deli
Presni tartufi (foto: Luka Arnuš)
Luka Arnuš

Kadar sem od dela in življenja izmozgana, si zaželim nekaj sladkega. Ko me popade žalost, bi se najraje skrila v svoj kotiček in jedla čokolado. Nič ni boljšega od rahle sočne tortice s čokoladno kremo in smetano. To je zgodba, ki ji pritrdi velika večina predstavnic ženskega spola.

Zavedamo se, da sladkor škoduje zdravju, da mlečni izdelki v našem telesu ustvarjajo sluzi, gluten iz pšenice pa v našem črevesju deluje kot lepilo.

Kot da še ne bi bilo dovolj hudo, sladki priboljški redijo, mašijo pore in ustvarjajo celulit. A ko zapademo v svojo fazo negativnih občutij, se ne moremo ustaviti. Za trenutek sladke omame smo pripravljeni vzeti v zakup vse našteto.

Le kaj se skriva v teh zapeljivih, sladkih dobrotah, da imajo tako uničevalno zavajajoč vpliv na nas in tudi na marsikaterega moškega? S pomilovanjem gledamo odvisnike od različnih kemičnih substanc: narkomane, kadilce, kavopivce in alkoholike. In kam naj uvrstimo sladkosnedne?

Še sreča, da so se v zadnjem času tudi v Sloveniji pojavile presne sladice. Ne vsebujejo belega, rafiniranega sladkorja, niti kančka mleka, masla ali smetane, prav nobene moke, hidrogeniziranih maščob in jajc.

Namesto pečice za njihovo pripravo potrebujemo močan mešalnik in že jih lahko pripravljamo tudi doma. Ker so večinoma pripravljene iz suhih oreškov in sadja, naravnih sladil in maščob, je njihov rok uporabe dolg in jih lahko pripravimo na zalogo.

Zelo enostavno in hitro pripravimo presne tartufe.

Tartufi iz suhih sliv in orehov

Sestavine za približno 25 tartufov:

  • 250 ml izkoščičenih suhih sliv, grobo narezanih
  • 250 ml grobo narezanih orehov
  • 3 žlice medu
  • sol
  • drobno narezani orehi za posip
  • burbonska vanilja
Tartufi iz rozin, ovsenih kosmičev in kokosa

Sestavine za približno 25 kroglic:

  • 9 žlic drobno narezanih rozin
  • 9 žlic ovsenih kosmičev
  • 3 žlic kokosove moke
  • 1,5 žlice grenkega kakava
  • 2 žlici pomarančnega soka
  • sol
  • 2 žlici kandirane pomarančne lupinice
  • oranžata
  • datlji po potrebi
  • grenki kakav ali kokosova moka za posip

Priprava obeh vrst tartufov:

Vse sestavine stresemo v multipraktik in na hitro zmeljemo. Masa naj obdrži rahlo zrnato strukturo. Če pri mešanju pretiravamo, masa otrdi. Z žličko zajamemo maso in jo z rokami oblikujemo v gladko kroglico, ki jo povaljamo v posipu.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja v reviji Lisa, foto: Luka Arnuš, Mateja Jordanovič Potočnik

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"