10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdravi in vitki z zdravilnimi sokovi

10. 4. 2015

V sokovih se skriva moč narave. Sokovi nas oskrbujejo z vsemi pomembnimi vitalnimi snovmi in pospešijo presnovo. Lahko jih nekaj tednov uporabljamo kot kuro in tako nežno, vendar učinkovito okrepimo zdravje.

Sokovi iz svežih rastlin so videti čudno in tudi njihov okus je pogosto zelo trpek, vendar so pravo zdravilno sredstvo. Prav spomladi dajejo telesu nujno potrebne dodatne odmerke vitaminov in sekundarne rastlinske snovi. Krepijo tudi imunski sistem in dajejo vsem organom novo moč.

Veliko rastlinskih sokov lahko v dobrem mešalniku pripravimo sami.

Za to sta primerna zelenjava, kot so artičoke, beluši, koleraba in koromač, ter sadje, ko sta kuhan bezeg in rakitovec. Tudi zelnate rastline, kot je čemaž, timijan, peteršilj, regrat, kopriva ali vodna kreša, so bogate z vitalnimi snovmi.

Zelo učinkovite sokove iz gloga, ovsa – proti utrujenosti in duševno zdravje – ribeza ali brezovih listov si je bolje priskrbeti v trgovini z zdravo hrano ali lekarni. Težko jih je sesekljati tako, da bi bile njihove sestavine na razpolago telesu. Poseben primer je krompir. Lahko vsebuje strupen solanin, ki je predvsem neposredno pod lupino in v zelenih mestih, ki se tvorijo med slabim skladiščenjem. Če želite sami stisniti sok, morate paziti na dobro kakovost in krompir olupiti debelo.

Sveže sokove je najbolje zaužiti pred obroki

Na začetku je priporočljivo popiti eno do dve jedilni žlici na dan, da se telo navadi nanj, sicer pri nekaterih rastlinah lahko pride do rahlih težav z želodcem. Po nekaj dneh odmerek počasi povečujemo. Pri tem pazimo, da telesu dobro dene. Če ne marate čistega okusa, sokove lahko razredčite z navadno vodo, ki ne spremeni njihovega učinka.

Kaj izbrati:
  • Zelen zelenjavni sok iz artičok, belušev in graha daje telesu veliko vitaminov. Če mu želite dodati stročji fižol, ga morate najprej skuhati, ker je surov strupen.
  • Čemaž čisti kri in krepi obrambni mehanizem s svojimi žveplenimi eteričnimi olji.
  • Peteršiljev sok pomirja pri občutku napetosti. Redno uživanje varuje sečila pred vnetji.
  • Rakitovec s svojim magnezijem pomaga pri stresu in ker sprošča krče, blaži bolečine med menstruacijo.
  • Vodna kreša spodbuja pretok žolča in pospešuje presnovo maščob.
  • Encimi in sluzi surovega krompirja ustavijo zgago. Med pripravo dobro pazite, da ne pride zraven strupen solanin.
  • Glogov sok vsebuje veliko eteričnih olj, čreslovine, kalija, natrija in kalcija, zato najbolj krepi srce. Uravnata tudi krvni tlak in preprečuje motnje v obtočilih.
  • Njivska preslica lahko prepreči ledvične kamne, poleg tega pa krepi lase in nohte ter je primerna za odplavljanje vode iz tkiva. 9 Šentjanževka je tudi kot sok izvrstna za dvigovanje razpoloženja. Poživlja po telesni in duševni izčrpanosti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri