10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zdravi namazi iz domače kuhinje

Zdravi namazi iz domače kuhinje (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
1. 6. 2012 Vir: Lisa

Ko nas preseneti lakota, običajno sežemo po kosu kruha s sirom, salamo ali pašteto. Ponujamo nekaj idej za bolj zdrav, a nič manj slasten prigrizek, ki ga namažete na kruh.

Namesto običajnih sendvičev s sirom in salamo pripravite nekaj domačega, okusnega in veliko bolj zdravega.

Namazi so odlična ideja, saj so sveži in hitro pripravljeni. Poleg tega jih lahko lepo postrežete v skodelicah z različnimi vrstami kruha ali pa jih preprosto zaprete v kozarčke in vzamete s seboj na izlet.

Preizkusite različne kombinacije sestavin in ne pozabite na sladico, ravno tako v obliki namaza. Osnova za namaze je lahko zelenjava, skuta, sir ali smetana.

Ste že poskusili pikanten krompirjev namaz?

Krompir, kuhan v oblicah, olupite in pretlačite. Sesekljano šalotko in česen popražite na malo olja in ju s kislo smetano, sesekljanimi zelišči (na primer drobnjak, peteršilj in majaron) dodajte h krompirju.

Vse skupaj dobro premešajte, da dobite gladko kremo in jo po okusu začinite s soljo, poprom in naribanim oreščkom.

Namaz pustite malo stati, da se okusi povežejo, in ga ponudite s tankimi rezinami belega kruha.

1. Namaz z rdečo peso

Za 4 osebe:

1 čebulo, 1 šop kopra, 250 g kuhane rdeče pese, 150 g kisle smetane, 1 žličko limoninega soka, 1 žličko medu, 1 strok česna, sol, poper, kumino

Priprava:

Čebulo olupite in na drobno sesekljajte. Koper oplaknite in osušite. Vršičke potrgajte in jih na drobno sesekljajte. Kuhano rdečo peso na drobno naribajte. Naribano peso zmešajte s čebulo, koprom, kislo smetano, limoninim sokom in medom. Česen olupite, zelo na drobno sesekljajte in vmešajte v namaz. Namaz po okusu začinite s soljo, poprom in kumino.

2. Zelenjavna skuta

Za 4 osebe:

1 rdečo papriko, 80 g belušne zelene, 1 korenček, 1 majhno kolerabico, ½ šopka drobnjaka, 250 g pasirane skute, 2 žlici kisle smetane, sol, poper

Priprava:

Papriko, belušno zeleno, korenček in kolerabico očistite in olupite. Vso zelenjavo zelo na drobno sesekljajte ali nastrgajte. Drobnjak oplaknite, osušite in sesekljajte. Skuto zmešajte s kislo smetano in začinite s soljo in poprom. Dodajte pripravljeno zelenjavo in jo narahlo vmešajte.

3. Špinačni namaz

Za 4 osebe potrebujete:

500 g zamrznjene špinače, 2 majhni čebuli, 2 žlici olivnega olja, 250 ml zelenjavne juhe, 2 vejici pehtrana, ½ šopka kopra, 2 žlici kremnega sirčka, 4 žlice jogurta, sol, poper, muškatni orešček

Priprava:

Špinačo odtalite. Čebulo olupite, na drobno sesekljajte in popražite na olju. Dodajte špinačo, prilijte juho in v odkriti posodi kuhajte približno 5 minut. Zelišča oplaknite, osušite in sesekljajte. Dodajte jih k špinači in kuhajte še 1 minuto. Špinačo odstavite in ji primešajte kremni sirček in jogurt. Vse skupaj zmeljite s paličnim mešalnikom. Namaz začinite s soljo, poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.

4. Namaz z jurčki, gorgonzolo in suhimi paradižniki

Za 4 osebe potrebujete:

25 g posušenih jurčkov, 1 žlica olja, 100 g posušenih paradižnikov v olju, 100 g gorgonzole, sol, poper, 100 g jogurta.

Priprava:

Suhe jurčke prelijte z vročo vodo in jih namakajte najmanj 10 minut. Suhe paradižnike dobro odcedite in zelo na drobno sesekljajte. Gorgonzolo z vilicami na drobno razdrobite. Zmehčane jurčke na drobno sesekljajte. V ponvi segrejte olje, dodajte jurčke in jih pražite približno 5 minut. Začinite jih s soljo in poprom ter ohladite. Gorgonzolo zmešajte z jogurtom, paradižniki in jurčki. Namaz po okusu še solite in poprajte ter postrezite z bageto.

5. Lososov namaz

Za 4 osebe potrebujete:

600 g prekajenega lososa, 4 žlice kisle smetane, 4 žlice pinjenca (ali jogurta), 2 žlici sesekljanega drobnjaka, 2 žlici sesekljane šalotke, sol, poper, limonin sok, kis.

Priprava:

Polovico lososa sesekljajte, preostalega pa zmeljite s paličnim mešalnikom ali v električnem mešalniku. Zmletega lososa zmešajte s kislo smetano in pinjencem. Dodajte sesekljanega lososa, drobnjak in šalotko ter dobro premešajte. Namaz po okusu začinite s soljo in poprom ter kančkom limoninega soka in kisa. Še enkrat ga dobro premešajte in postavite v hladilnik za približno 3 ure.

6. Orehov namaz

Za 4 osebe potrebujete:

200 g orehovih jedrc, 1 lonček kisle smetane (150 g), 1 strok česna, 2 žlici sesekljanega drobnjaka, sol, poper, sladko papriko v prahu.

Priprava:

Orehe, kislo smetano, olupljen česen in drobnjak denite v električni mešalnik ter vse skupaj zmeljite. Po okusu začinite s soljo, poprom in papriko v prahu in meljite še toliko časa, da nastane gladek namaz. Postrezite ga z ajdovim kruhom.

7. Namaz z olivami in feto

Za 4 osebe potrebujete:

100 g fete, 10 oliv, polnjenih s papriko, 2 stroka česna, 100 g rikote (ali pasirane skute), 2 žlici limetinega soka.

Priprava:

Feto z vilicami razdrobite. Olive odcedite in na drobno sesekljajte. Česen olupite in na drobno sesekljajte. Feto zmešajte z rikoto, olivami in česnom. Namaz začinite z limetinim sokom in ga dobro premešajte. Prileže se k popečeni lepinji.

8. Bananin namaz z mandlji

Sestavine za 4 osebe:

4 žlice zmletih mandljev, 1 žlico medu, 1 noževo konico cimeta, 1 banano, 1 ščepec soli

Priprava:

Banano olupite, zrežite na kose in denite v električni mešalnik. Dodajte mandlje in jih skupaj z banano zmeljite. Namazu dodajte med, cimet in sol ter ga dobro premešajte. Postrezite ga s polnozrnatim kruhom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri