ghee-maslo

Ghee je maslo, prečiščeno ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode. Zaradi tega je primeren za posameznike z občutljivostjo na laktozo, obnese se odlično pri kuhi, tudi na višjih temperaturah, njegova nepokvarljivost pa prav tako pomeni, da ga ni potrebno shranjevati v hladilniku (na sobni temperaturi naj bi posedoval celo več zdravilnih lastnosti, pravi Ajurveda.

Obravnavati ghee le kot obliko masla, pa bi bilo več kot krivično.

»Ghee povečuje intelekt, spodbuja dolgoživost, je afrodiziak in ščiti telo pred različnimi boleznimi.«
-BHAVA PRAKASHA-
Ajurvedski tekst iz 16. stoletja.

Razumete zakaj?

Dejstvo ostaja, da je ghee uporabljan že tisočletja zaradi zdravju blagodejnih lastnosti.

Začetki čaščenja zdravilnih lastnosti te hrane segajo v Indijsko (Ayurvedsko) medicino, torej izročilo staro skoraj 5000 let. V Ayurvedi se maslu ghee pripisuje krepčilne sposobnosti na ojas, našo vitalno energijsko blazinico in koren našega dobrega počutja in odpornosti.

Kaj pa zlati maščobici pripisujemo pri Feelgood?

Poleg dokumentiranih koristi vseh petih maščobnih kislin, predstavljenih v prvem delu članka so tu še obilne količine vitamina A, potrebnega za? Se spomnite: A...korenček...dober vid. Ste že kdaj naleteli na slepega zajca, denimo? Očitno pa zajčke odlikuje tudi železna odpornost, kajti pod domeno vitamina A spada tudi vzdrževanje optimalnega delovanja imunskega sistema. Maslo ravno tako vsebuje preostale, izključno v maščobi topne vitamine – D, E in K.

Zdrava krava, zdravo maslo

Ne pozabite, da je v Indiji krava čaščena kot sveto bitje. Tam ne boste našli »tovarniških kmetij«, vse krave so rejene pašno. V knjigi Ayurvedic Cooking for Westerners, uspe avtorici Amandi Morningstar odlično pojasniti vlogo krave in njeno povezavo z ghee:

»Njeno mleko in njeno maslo, prečiščeno kot ghee, služita kot materino mleko v Ayurvedi. Sta absolutno nenadomestljivi esenci zdravja in dobrega počutja. Vendar, da bi to veljalo, morata biti čisti. Med zahodnjaki je pogosto prepričanje, da uporaba masla ghee zviša holesterol in doda prehrani nepotrebne maščobe. V kolikor uporabljeno v kontekstu zdravega življenjskega sloga so možnosti za to skoraj ničelne.«

V Ayurvedskem zdravilstvu ima ghee sposobnost vzpostavitve zdravega pretoka tekočin po telesu, verjame se v njegove pomladitvene učinke na um, možgane in živčevje, opisan pa je tudi kot eno najpopolnejših olj za kuhanje, saj povečuje 'presnovni ogenj', s čimer izboljša asimilacijo hranil in okrepi prehransko vrednost obroka.

Bi se maslo ghee radi naučili pripraviti sami?

Nasvet kako, sem poiskal kar pri mami – ženska zna iz mleka pripraviti vse mogoče vendar le, če je pravo. »Te iz trgovine se še skisajo ne,« pravi.

Enostavno kuhajte nesoljeno maslo na blagem ognju 10 do 20 minut, oziroma dokler ne nastane jasno vidna skorjica na vrhu. Potem skorjico posnemite, preostalo zlato tekočino precedite v posodo, belo usedlino pa zavrzite.

Lahko pa sledite mojemu lenemu primeru in kupite že pripravljen ghee v kateri izmed trgovin z zdravo prehrano.

Maslo gheeIskreno, če vam je uspelo premagati osebno maščevanje, v prvem delu izpostavljeni nebulozi – "maslo ne spada v skupino zdrave hrane" – ste v tem trenutku z nasičenimi maščobami in holesterolom seznanjeni bolje, kot nadpovprečen prehranski navdušenec, da ne napišem 'strokovnjak'.

Za razliko znate pa od tega trenutka skuhati tudi sami svoj ghee! No, ali pa vsaj veste kaj ghee sploh je.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije)

Mario Sambolec

Mario Sambolec

Ustanovitelj blagovne znamke Feelgood in vodja Feelgood vadbeno-izobraževalnega Centra.Strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist… (več)

http://www.feel-good.si/
Sorodni članki

Zlati Ghee - prekuhano zdravo maslo

Njegovo vsestransko uporabo in številne zdravilne učinke so poznale že naše prababice.

Prava vrednost oljčnega olja

Če pred maščobami v splošnem nekateri še oklevajo, po steklenici oljčnega olja poprimejo od ogljikovih hidratov še takšni odvisneži. V čem je torej čar oljke in zakaj se tako…

Recept: Indijski dal in poširan piščanec

Dal ali parippu je ena poglavitnih jedi vzhodnjaške kuhinje in obstaja v mnogih različicah – podobno kot kari.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri