10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Zelišča za zdravo kuhinjo

13. 7. 2013 Vir: Lisa

Kdor se toplim sončnim žarkom pusti zmamiti na prosto, najde na vrtu in v naravi bogato ponudbo zdravih domačih zelišč, ki dajejo jedem čisto posebno aromo.

1. Peteršilj

Njegov popopran okus se poda številnim jedem. Gladka različica ima več arome kot kodrasta.

2. Bazilika

Slastna s paradižniki in mocarelo, a tudi z jagodami ali v čokoladni omaki. Mehke lističe previdno oplaknite in jih natrgajte na koščke.

3. Rožmarin

Njegova aroma se dobro poda mediteranskim mesnim jedem. Iglice na drobno zrežite ali pa vejice skuhajte v jedi.

4. Timijan

Ribam z žara, dušenim jedem in paradižnikom da posebno močno aromo. Varčno odmerjajte.

5. Meta

Najbolj znani sta navadna in poprova meta, obstaja pa še veliko drugih sort. Slastna je v zelenjavi, mesnih jedeh ali pomakah.

6. Origano

S svojo močno, popoprano aromo izboljša jedi iz svinjine in ovčetine, pice in omlete.

7. Žajbelj

Zelo intenzivna aroma lahno grenkega zelišča se idealno poda k njokom, ossobucu ali saltimbocci. Posušen žajbelj v čaju zdravi prehladna obolenja.

Zelišča v olju

  • Čilijevo olje

V oljčno olje denite strok čilija, 1 lat zelenega popra, 1 rezino limone in 1 steblo bazilike. Postrezite k listnatim solatam, rižotam, krompirjevem pireju ali na pici.

  • Čemaževo olje

Lističe pustite stati v sončničnem olju. Slastno za solate in testenine.

  • Žajbljevo olje

V osatovo olje denite nekaj lističev ali 1 vejico žajblja. Primerno za mariniranje steakov.

  • Timijanovo olje

V oljčno olje denite 1 vejico timijana in 1 strok česna. Za jagnjetino ali za marinade k mesu z žara.

Aromatično maslo se poda k mesu, zelenjavi in kruhu

Doma narejeno zeliščno maslo je nekaj posebnega – in narejeno je res hitro: 250 g masla sobne temperature primešajte drobno sesekljana zelišča, nariban muškatni orešek, 1 ščepec mletega čilija, strt česen, sol in poper. Lahko ga razdelite tudi na porcije in jih zamrznete.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri