To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
5 slastnih pudingov s chia semeni
5 slastnih pudingov s chia semeni

Zdrave jedi za 40 dni posta

13. 2. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Odlični recepti za 40 dni posta.

Beli bakala

Sestavine:

  • 35 dag suhe polenovke
  • 35 dag olivnega olja
  • 0,3 dl konjaka
  • 3 stroki česna
  • 10 oliv
  • 1 šop peteršilja
  • poper in sol

Priprava:

Polenovko na deski potolčemo in jo namočimo za 24 ur, pri tem vodo dvakrat zamenjamo. Ribo očistimo in jo položimo v ponev. Prelijemo jo z mrzlo vodo in segrejemo do 65 stopinj, zavreti ne sme. Polenovko pustimo v topli vodi eno uro. Nato meso obere­mo od kosti in kože, ga raztrgamo na manjše kose in jih zdrobimo.

Polenovko damo v kamnito ali leseno posodo za bakala in zdrobljene kose polijemo s polovico vročega olja. Pokrijemo in pustimo, da se ohladi. S kuhalnico, s polentarjem ali drugim primernim tolkačem polenovko močno tolčemo in obenem mešamo, da riba vpije več olja in se začne peniti.

Med mešanjem dolivamo še drugo polovico hladnega olja, dodamo strt česen, konjak, poper, sol in mešamo tako dolgo, da zmes postane podobna majonezi. Stolčen bakala stresemo na krožnik, ga okrasimo s peteršiljem in olivami ter postrežemo s polento.

Zelenjavni zavitek

Sestavine za testo:

  • 25 dag moke
  • 2 dag olja
  • 1 dl mlačne vode
  • 10 dag masla
  • sol

Za nadev:

  • 40 dag korenčka
  • 15 dag graha
  • 20 dag stročjega fižola
  • 15 dag kolerabe
  • 20 dag cvetače
  • 10 dag skute
  • 10 dag ješprenja
  • 5 dag prosene kaše
  • 1 jajce
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček

Priprava:

Iz sestavin zamesimo vlečeno testo. Spočito testo razvaljamo in razvlečemo. Na tretjino testa namažemo nadev, preostali dve tretjini pa pokapljamo z raztopljenim maslom. Previdno zvit zavitek preložimo na namaščen pekač, ga premažemo z raztopljenim jajcem in spečemo v srednje vroči pečici.

Razrezan zavitek, ki je najboljši s spomladansko zelenjavo, postrežemo na toplem krožniku s kremno špinačo, ki smo jo oplemenitili z maslom in kislo smetano.

Postna mineštra

Sestavine:

  • 20 dag fižola
  • 20 dag krompirja
  • 10 dag riža
  • 1 paradižnik
  • 0,3 dl olivnega olja
  • 1 košček zelene
  • 1 lovorjev list
  • 1 vejica peteršilja
  • sol in poper

Priprava:

Fižol, ki smo ga namočili čez noč, kuhamo 20 minut. Nato odlijemo vodo in nalijemo novo. Fižol solimo, popramo, dodamo dišavnice in ga skuhamo skoraj do mehkega. Dodamo olupljen in na kocke zrezan krompir in paradižnik ter nastrgano zeleno in riž. Juho še dosolimo in popramo. Zabelimo jo z oljem in kuhamo še 25 minut.

Rižota z radičem

Sestavine:

  • 10 dag riža
  • 4 šalotke
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • 1 dl sladke smetane
  • sol in poper
  • 1 dl belega vina
  • 5 dag rdečega radiča
  • 1 žlica parmezana

Priprava:

Riž skuhamo na zob in ga odcedimo pod mrzlo vodo. Na olju pražimo šalotke, dodamo strt česen in zalijemo z vinom. Dodamo na liste narezan radič in sladko smetano. Vse malo dušimo in dodamo kuhan riž. Dobro premešamo, potresemo s parmezanom, še malo dušimo in postrežemo.

Lonec s školjkami

Sestavine:

  • 1 kg dagenj (klapavic)
  • 2 dl belega suhega vina
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 1 rdeča paprika
  • 2 paradižnika
  • 2 vejici majarona
  • sol in poper

Priprava:

Školjke dobro ostrgamo in okrtačimo in jih operemo. Odstranimo brado in jih damo v večji lonec. Dolijemo vino in jih pokrite 5 minut dušimo. Školjke, ki se niso odprle, odstranimo, druge pa damo v skledo in jih hranimo na toplem. Omako precedimo.

V večji ponvi na olju pražimo sesekljano čebulo, strt česen in na drobno sesekljano papriko. Dušimo 5 minut, nato dolijemo omako in vse dušimo še 5 minut. Dodamo še pretlačene paradižnike, sesekljan majaron in školjke. Dolijemo še malo olivnega olja, po potrebi solimo in popramo in dušimo še 5 minut.

Na krožniku postrežemo školjke, prelite z omako.

Zeliščna postrv

Sestavine:

  • 4 postrvi
  • sok 1/2 limone
  • sol
  • beli poper
  • svež pehtran
  • koper
  • rožmarin
  • drobnjak
  • peteršilj
  • 1 žlica bučnega olja
  • 1 žlica masla

Priprava:

Postrvi očistimo, operemo in posušimo. Zunaj in znotraj jih solimo in popramo. Poškropimo jih z limono in nadevamo s sesekljanimi zelišči, ki smo jih rahlo poškropili z bučnim oljem. Nadevane postrvi spnemo z zobotrebci, pomokamo in položimo na z maslom namaščen pekač.

Postrvi pečemo pri 200 stopinjah od 15 do 20 minut. Postrežemo jih s pečenim ali slanim krompirjem.

Rakovice z rezanci

Sestavine:

  • 4 rakovice
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 4 vejice peteršilja
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 1 dl polsuhega belega vina
  • sol
  • poper
  • 10 dag kuhanih rezancev

Priprava:

Očiščene rakovice kuhamo v slanem kropu tako, da najprej v lonec potopimo hrbet. Ko po približno 20 minutah pordečijo, jih vzamemo iz vode in jim odstranimo meso.

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, česen in paradižnikovo mezgo ter dodamo meso rakovice in vse na hitro prepražimo. Zalijemo z vinom, dodamo drobtine in peteršilj in na koncu še kuhane rezance. Vse rahlo premešamo in s tem napolnimo oklep ter toplo postrežemo.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri