10 najboljših zajtrkov za hujšanje

28. 6. 2019
Deli
10 najboljših zajtrkov za hujšanje (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste naveličani ene in iste hrane za zajtrk? Poskusite te nenavadne kombinacije in okuse ter zagotovite telesu dovolj beljakovin, ki vas bodo nasitile vse do kosila!

1. Mafin z jajcem in paradižnikom

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 polnozrnati mafin, prerezan na pol
  • 1 žlička kremnega sira
  • 1 žlička nasekljanih svežih začimb (bazilika, rožmarin, origano, timijan)
  • 1 žlička masla
  • 1 jajce
  • 1 paradižnik, narezan na rezine

Priprava:

V ponvi na hitro popecite mafin, da bo zlato-rjav. Namažite s sirom, kateremu ste primešali sveže začimbe.

Na maslu popecite jajce in ga položite v mafin. Dodajte še narezan paradižnik in pokrite z drugo polovico mafina. Dober tek!

Nasvet: mafin lahko zamenjate tudi s polnozrnato bombeto.

2. Granola z mandlji, borovnicami in cimetom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 žlički masla
  • 2 žlici medu (oz. po okusu)
  • 2 žlici lanenih semen
  • 2 žlici posušenih borovnic
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • ¼ skodelice mandljev, narezanih na lističe
  • pol žličke cimeta

Priprava:

V ponvi stopite maslo, vmešajte med in dobro premešajte. Dodajte še laneno seme in borovnice ter kuhajte 2-3 minute.

Nato vmešajte ovsene kosmiče, mandlje in cimet ter kuhajte na zmernem ognju še 2-3 minute, dokler mandlji niso zapečeni.

Granolo položite na aluminijato folijo in počakajte, da se strdi in shladi. V neprodušno zaprti posodi bo ta granola zdržala kar dolgo časa. Servirajte jo z jogurtom.

3. Palačinke z limono in borovnicami

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 skodelica rikote
  • sladilo po okusu
  • 3 eko jajca (ločite beljake in rumenjake)
  • limonin sok
  • 2 žlički stopljenega masla
  • 7 žlic moke
  • 1 skodelica borovnic, rahlo pretlačenih
  • 1 banana, narezana na rezine
  • javorjev sirup (neobvezno oz. po okusu)

Priprava:

V veliki skledi zmešajte rikoto, jajčni beljak in limonin sok. Počasi dodajte maslo in nato še moko. Dobro premešajte. V drugi skledi stepajte jajčne rumenjake dokler ne izginejo vsi mehurčki.

Veliko ponev premažite z maslom in nanj položite po eno žlico mase za palačinke.

Ko je palačinka pečena, nanjo namažite borovničevo maso in dodajte banano. Prelijte z javorjevim sirupom.

4. Ocvrtki iz rdeče pese s prekajenim lososom

Sestavine (za 2 osebi):

  • 3 velike kuhane rdeče pese, narezane na trakove
  • 1 eko jajce
  • 4 žličke koruznega škroba
  • ¼ skodelice olja
  • ¼ skodelice kisle smetane
  • 3 rezine prekajenega lososa
  • nasekljan koper
  • 1 žlička kaper
  • ¼ majhne rdeče čebule, nasekljane
  • ½ limone, narezane na krhlje


Priprava:

Peso dobro popivnajte s papirnato brisačko. V večji posodi zmešajte peso, jajca in koruzni škrob. Masa ne sme biti preredka, zato po potrebi dodajte koruzni škrob.

V ponvi segrejte olje in dodajte rdečo peso. Posolite in popoprajte po okusu. Pecite, dokler ne bo pesa lepo zapečena, 1-2 minuti. Nato obrnite in ponovite postopek. Olje odcedite na papirnati brisački.

Ocvrtke naložite na krožnik in postrezite skupaj z rezinami lososa, ki ga potresete s koprom, kot prilogo dodajte kislo smetano, čebulo in kapre ter limono.

5. Seksi načoti

Sestavine (za 1 osebo):

  • olje
  • 1/3 skodelice pustega kuhanega piščanca
  • ½ skodelice nasekljane čebule
  • 1 skodelica rahlo zdrobljenega tortilja čipsa
  • 3 velika jajca
  • nariban Cheddar sir
  • ½ avokada, narezanega na kockice
  • pekoča omaka (po okusu)

Priprava:

V veliki ponvi pogrejte olje in dodajte čebulo. Počakajte, da se dodobra prepraži, nato vmešajte piščanca, narezanega na koščke in tortilja čips. Pražite približno 2 minuti.

Vmešajte jajca, znižajte temperaturo in kuhajte še 1-2 minuti. Zmes servirajte na velikem pladnju, potresite s sirom, avokadom in prelijte s pekočo omako.

6. Omleta z gobicami in kozjim sirom

Sestavine (za 1 osebo):

  • ½ skodelice posušenih ali svežih gob, narezanih na majhne koščke
  • 3 velika jajca
  • 1 žlička masla
  • 4 žlice nadrobljenega kozjega sira
  • 1 žlička nasekljanega peteršilja

Priprava:

V posodi zmešajte jajca s soljo in poprom. V ponvi na maslu prepražite gobice - če so posušene, jih prej namočite za pol ure.

Dodajte jajca in pecite 3-4 minute. Čisto pred koncem dodajte še sir. Omleto obrnite, da se na obeh straneh lepo zapeče.

Servirajte še toplo in čez potresite svež peteršilj.

7. Zelena fritata

Sestavine (za 4 osebe):

  • 12 jajc
  • oljčno olje
  • 2 skodelici na majhne koščke narezanega brokolija
  • 2 skodelici nasekljanega kodrolistnatega ohrovta
  • 2 skodelici nasekljane špinače
  • ½ skodelice naribanega parmezana

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj celzija. V posodi stepite jajca in vmešajte sol in poper.

V ponvi (ki je primerna za peko v pečici) segrejte oljčno olje in prepražite brokoli, po nekaj minutah dodajte še ohrovt in čisto na koncu špinačo. Vmešajte jajca in pecite 1-2 minuti.

Dodajte še sir in ponev postavite v pečico. Pecite še približno 10 minut.

Počakajte, da se fritata ohladi, nato servirajte narezano na kose.

8. Top beljakovinska solata

Sestavine (za 4 osebe):

  • sok 5 paradižnikov
  • 2 nasekljani šalotki
  • 1 žlica gorčice
  • 1/3 skodelice vinskega kisa
  • 1 skodelica kisle smetane
  • jogurt
  • 1 skodelica olivnega olja
  • 6 češnjevih paradižnikov, prerezanih na pol
  • nasekljan drobnjak
  • 1 skodelica kuhane šunke
  • 2 srčiki solate, natrgane na koščke
  • ¼ velike nasekljane čebule
  • 1 trdo kuhano jajce, narezano na krhlje
  • ½ na koščke narezanega avokada

Priprava:

Najprej naredite preliv.

V veliki skledi zmešajte paradižnikov sok, šalotko, gorčico, sol, poper, kis, kislo smetano in jogurt po okusu. Ko so sestavine lepo prepletene med seboj, v maso počasi vlijte olivno olje. Pospravite v hladilnik (tam zdrži do 2 tedna).

V veliki posodi zmešajte češnjevce, šunko, solato, čebulo in 4 žličke preliva. Dodajte še jajca in avokado. Po potrebi potresite s sveže mletim poprom.

9. Burito za dober dan

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 žlička olivnega olja
  • 2 jajci
  • 1 skodelica zmrznjene zelenjave (koruza, fižol, paprika itd)
  • 1 tortilja
  • ½ skodelice Cheddar sira
  • ¼ salsa omake

Priprava:

Zelenjavo prepražite na olivnem olju, dodajte jajca in dobro premešajte.

Ko so sestavine kuhane, jih zavijte v tortiljo in potresite s sirom. Čez prelijte salsa omako.

10. Sadni proteinski šejk

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 skodelica češnjevega soka
  • 1 skodelica jagod
  • 1 skodelica češenj
  • 2 žlici proteinskega praška (oz. po okusu)
  • 2/3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1 žlica arašidovega masla
  • ½ skodelice mleka po okusu

Priprava:

Oves za nekaj časa namočite v vodi ali mleku. Nato vse sestavine zmešajte v mešalniku in na koncu dodajte še arašidovo maslo.

Dober tek!

Preberite še:

Vir: Men's Health

Foto: Profimedia

Ste se že pridružili akciji Žar od A do Ž?

In sodelovali v nagradni igri?

Preverite podrobnosti v naši novi rubriki TUKAJ.

  • Vsem, ki se boste prijavili na e-novičke, podarjamo 70 najboljših receptov za legendarno žar poletje.
  • Vsak teden tudi podelimo praktične nagrade.

Novo na Metroplay: "Življenje nam prek izzivov želi nekaj povedati" | Dejan in Tamara - Pot do spremembe