10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

10 najboljših zajtrkov za hujšanje

10 najboljših zajtrkov za hujšanje (foto: Profimedia) Profimedia
28. 6. 2019

Ste naveličani ene in iste hrane za zajtrk? Poskusite te nenavadne kombinacije in okuse ter zagotovite telesu dovolj beljakovin, ki vas bodo nasitile vse do kosila!

1. Mafin z jajcem in paradižnikom

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 polnozrnati mafin, prerezan na pol
  • 1 žlička kremnega sira
  • 1 žlička nasekljanih svežih začimb (bazilika, rožmarin, origano, timijan)
  • 1 žlička masla
  • 1 jajce
  • 1 paradižnik, narezan na rezine

Priprava:

V ponvi na hitro popecite mafin, da bo zlato-rjav. Namažite s sirom, kateremu ste primešali sveže začimbe.

Na maslu popecite jajce in ga položite v mafin. Dodajte še narezan paradižnik in pokrite z drugo polovico mafina. Dober tek!

Nasvet: mafin lahko zamenjate tudi s polnozrnato bombeto.

2. Granola z mandlji, borovnicami in cimetom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 2 žlički masla
  • 2 žlici medu (oz. po okusu)
  • 2 žlici lanenih semen
  • 2 žlici posušenih borovnic
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • ¼ skodelice mandljev, narezanih na lističe
  • pol žličke cimeta

Priprava:

V ponvi stopite maslo, vmešajte med in dobro premešajte. Dodajte še laneno seme in borovnice ter kuhajte 2-3 minute.

Nato vmešajte ovsene kosmiče, mandlje in cimet ter kuhajte na zmernem ognju še 2-3 minute, dokler mandlji niso zapečeni.

Granolo položite na aluminijato folijo in počakajte, da se strdi in shladi. V neprodušno zaprti posodi bo ta granola zdržala kar dolgo časa. Servirajte jo z jogurtom.

3. Palačinke z limono in borovnicami

Sestavine (za 4 osebe):

  • 1 skodelica rikote
  • sladilo po okusu
  • 3 eko jajca (ločite beljake in rumenjake)
  • limonin sok
  • 2 žlički stopljenega masla
  • 7 žlic moke
  • 1 skodelica borovnic, rahlo pretlačenih
  • 1 banana, narezana na rezine
  • javorjev sirup (neobvezno oz. po okusu)

Priprava:

V veliki skledi zmešajte rikoto, jajčni beljak in limonin sok. Počasi dodajte maslo in nato še moko. Dobro premešajte. V drugi skledi stepajte jajčne rumenjake dokler ne izginejo vsi mehurčki.

Veliko ponev premažite z maslom in nanj položite po eno žlico mase za palačinke.

Ko je palačinka pečena, nanjo namažite borovničevo maso in dodajte banano. Prelijte z javorjevim sirupom.

4. Ocvrtki iz rdeče pese s prekajenim lososom

Sestavine (za 2 osebi):

  • 3 velike kuhane rdeče pese, narezane na trakove
  • 1 eko jajce
  • 4 žličke koruznega škroba
  • ¼ skodelice olja
  • ¼ skodelice kisle smetane
  • 3 rezine prekajenega lososa
  • nasekljan koper
  • 1 žlička kaper
  • ¼ majhne rdeče čebule, nasekljane
  • ½ limone, narezane na krhlje


Priprava:

Peso dobro popivnajte s papirnato brisačko. V večji posodi zmešajte peso, jajca in koruzni škrob. Masa ne sme biti preredka, zato po potrebi dodajte koruzni škrob.

V ponvi segrejte olje in dodajte rdečo peso. Posolite in popoprajte po okusu. Pecite, dokler ne bo pesa lepo zapečena, 1-2 minuti. Nato obrnite in ponovite postopek. Olje odcedite na papirnati brisački.

Ocvrtke naložite na krožnik in postrezite skupaj z rezinami lososa, ki ga potresete s koprom, kot prilogo dodajte kislo smetano, čebulo in kapre ter limono.

5. Seksi načoti

Sestavine (za 1 osebo):

  • olje
  • 1/3 skodelice pustega kuhanega piščanca
  • ½ skodelice nasekljane čebule
  • 1 skodelica rahlo zdrobljenega tortilja čipsa
  • 3 velika jajca
  • nariban Cheddar sir
  • ½ avokada, narezanega na kockice
  • pekoča omaka (po okusu)

Priprava:

V veliki ponvi pogrejte olje in dodajte čebulo. Počakajte, da se dodobra prepraži, nato vmešajte piščanca, narezanega na koščke in tortilja čips. Pražite približno 2 minuti.

Vmešajte jajca, znižajte temperaturo in kuhajte še 1-2 minuti. Zmes servirajte na velikem pladnju, potresite s sirom, avokadom in prelijte s pekočo omako.

6. Omleta z gobicami in kozjim sirom

Sestavine (za 1 osebo):

  • ½ skodelice posušenih ali svežih gob, narezanih na majhne koščke
  • 3 velika jajca
  • 1 žlička masla
  • 4 žlice nadrobljenega kozjega sira
  • 1 žlička nasekljanega peteršilja

Priprava:

V posodi zmešajte jajca s soljo in poprom. V ponvi na maslu prepražite gobice - če so posušene, jih prej namočite za pol ure.

Dodajte jajca in pecite 3-4 minute. Čisto pred koncem dodajte še sir. Omleto obrnite, da se na obeh straneh lepo zapeče.

Servirajte še toplo in čez potresite svež peteršilj.

7. Zelena fritata

Sestavine (za 4 osebe):

  • 12 jajc
  • oljčno olje
  • 2 skodelici na majhne koščke narezanega brokolija
  • 2 skodelici nasekljanega kodrolistnatega ohrovta
  • 2 skodelici nasekljane špinače
  • ½ skodelice naribanega parmezana

Priprava:

Pečico segrejte na 180 stopinj celzija. V posodi stepite jajca in vmešajte sol in poper.

V ponvi (ki je primerna za peko v pečici) segrejte oljčno olje in prepražite brokoli, po nekaj minutah dodajte še ohrovt in čisto na koncu špinačo. Vmešajte jajca in pecite 1-2 minuti.

Dodajte še sir in ponev postavite v pečico. Pecite še približno 10 minut.

Počakajte, da se fritata ohladi, nato servirajte narezano na kose.

8. Top beljakovinska solata

Sestavine (za 4 osebe):

  • sok 5 paradižnikov
  • 2 nasekljani šalotki
  • 1 žlica gorčice
  • 1/3 skodelice vinskega kisa
  • 1 skodelica kisle smetane
  • jogurt
  • 1 skodelica olivnega olja
  • 6 češnjevih paradižnikov, prerezanih na pol
  • nasekljan drobnjak
  • 1 skodelica kuhane šunke
  • 2 srčiki solate, natrgane na koščke
  • ¼ velike nasekljane čebule
  • 1 trdo kuhano jajce, narezano na krhlje
  • ½ na koščke narezanega avokada

Priprava:

Najprej naredite preliv.

V veliki skledi zmešajte paradižnikov sok, šalotko, gorčico, sol, poper, kis, kislo smetano in jogurt po okusu. Ko so sestavine lepo prepletene med seboj, v maso počasi vlijte olivno olje. Pospravite v hladilnik (tam zdrži do 2 tedna).

V veliki posodi zmešajte češnjevce, šunko, solato, čebulo in 4 žličke preliva. Dodajte še jajca in avokado. Po potrebi potresite s sveže mletim poprom.

9. Burito za dober dan

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 žlička olivnega olja
  • 2 jajci
  • 1 skodelica zmrznjene zelenjave (koruza, fižol, paprika itd)
  • 1 tortilja
  • ½ skodelice Cheddar sira
  • ¼ salsa omake

Priprava:

Zelenjavo prepražite na olivnem olju, dodajte jajca in dobro premešajte.

Ko so sestavine kuhane, jih zavijte v tortiljo in potresite s sirom. Čez prelijte salsa omako.

10. Sadni proteinski šejk

Sestavine (za 1 osebo):

  • 1 skodelica češnjevega soka
  • 1 skodelica jagod
  • 1 skodelica češenj
  • 2 žlici proteinskega praška (oz. po okusu)
  • 2/3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1 žlica arašidovega masla
  • ½ skodelice mleka po okusu

Priprava:

Oves za nekaj časa namočite v vodi ali mleku. Nato vse sestavine zmešajte v mešalniku in na koncu dodajte še arašidovo maslo.

Dober tek!

Preberite še:

Vir: Men's Health

Foto: Profimedia

Ste se že pridružili akciji Žar od A do Ž?

In sodelovali v nagradni igri?

Preverite podrobnosti v naši novi rubriki TUKAJ.

  • Vsem, ki se boste prijavili na e-novičke, podarjamo 70 najboljših receptov za legendarno žar poletje.
  • Vsak teden tudi podelimo praktične nagrade.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri