Biftek na žaru z omako chimichurri

6. 6. 2009
Deli
Biftek na žaru z omako chimichurri

Okusen hitri obrok.

Potrebujete

  • 40 dag težak zrezek iz govejega stegna
  • ? skodelice drobno sesekljanih listov peteršilja
  • šopek mladih
  • čebulic
  • 3 jedilne žlice rdečega vinskega kisa

Potrebujete še

  • 2 jedilni žlici vode
  • 3 stroke sesekljanega česna
  • ? čajne žličke soli
  • ? čajne žličke mlete rdeče paprike
  • ? čajne žličke grobo mletega črnega popra
  • ? skodelice oljčnega olja
  • sol in poper po okusu

Priprava

1 Za pripravo omake chimichurri v manjši skodelici dobro zmešajte kis, vodo, česen, sol, mleto papriko in poper. Nato v pripravljeno zmes postopoma in počasi dodajajte oljčno olje in dobro mešajte, da dobite emulzijo. Na koncu v omako vmešajte še sesekljan peteršilj.

2 Segrejte žar ali primerno veliko ponev za peko na štedilniku s prevleko proti prijemanju. Zrezek po okusu začinite s soljo in poprom ter pecite do želene stopnje toplotne obdelave. Če želite srednje pečenega, ga na vsaki strani pecite le 3? 4 minute oziroma toliko časa, da vbodni termometer, ki ste ga pred začetkom peke vstavili v središče najdebelejšega dela, pokaže 60 °C.

Čebulice očistite in jim odrežite korenine. Ko obračate zrezek, na žar ali v ponev dodajte še cel šopek čebulic in jih popecite, da listi ovenijo in rahlo počrnijo (približno 4? 5 minut).

3 Pečeno meso pokapljajte z omako chimichurri in postrezite popečeno mlado čebulo. Zadostuje za dve porciji.

Okusna priloga

Zajemalka kuhanega belega ali rjavega fižola in vroče koruzne tortilje.

Na porcijo

430 kalorij, 38 g beljakovin, 7 g ogljikovih hidratov, 28 g maščob (8 g nasičenih), 2 g vlaknin, 400 mg natrija.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord