10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Češnjeva pita (brez mleka, jajc in sladkorja)

Češnjeva pita (brez mleka, jajc in sladkorja) (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2018

Tudi vi obožujete ta letni čas? Pa ne samo zaradi novih popkov, toplejšega vremena, zelenja okrog nas, ampak tudi zaradi sadja, ki začne dozorevati v tem letnem času, predvsem jagod in češenj.

Če že toliko govorimo o superhrani, bi lahko mednjo uvrstili tudi češnje. Prav ste slišali – češnje. Češnje vsebujejo antioksidante, ki delujejo proti boleznim srca in raku. Imajo več betakarotena kot jagode (vitamin A) in so bogate z vitaminoma C in E, kalijem, magnezijem, železom in folati.

Jagode pa slovijo kot eden močnejših antioksidantov, vsebujejo ogromno vitaminov C in A, da o kalciju, magneziju, kaliju – in še bi lahko naštevali – sploh ne govorimo.

Najbolje je seveda, da ti dve vrsti sadja jemo sveži ali pa zmiksani v smutijih. Ker pa jagod in češenj za tiste, ki ljubimo to sadje, nikoli ni dovolj, si poleg svežega sadja privoščimo torte, pite in obvezno zavitke (po domače štrudlje). Seveda iz polnovrednih sestavin in z naravnimi sladili. Da bo linija popolna, želodček zadovoljen in oči potešene.

Recept: Češnjeva pita

Sestavine za spodnjo plast:
  • 35 dag pirine črne moke
  • 9 g vinskega kamna
  • ščepec soli
  • naribana limonina lupine
  • 20 dag margarine iz nehidrogeniranih maščob
  • ovseno mleko
  • 4 jušne žlice javorjevega sirupa
  • margarina za mazanje pekača
Sestavine za nadev:
  • 1 kg češenj
  • 2 dcl vode
  • 2 dcl javorjevega sirupa
  • 8 dag kuzuja
Priprava:

Moko zmešajte s pecilnim praškom, naribano limonino lupino in soljo. Na sredini naredite jamico in dodajte vanjo margarino, mleko in javorjev sirup. Zamesite testo.

Okrogel pekač namastite z margarino, testo razvaljajte 1 cm debelo v obliki pekača in ga položite v pekač. Specite.

Zavrite vodo, javorjev sirup in češnje. Pustite, da vre 2 minuti. Kuzu razmešajte z minimalno količino hladne vode. Zlijte k jagodam, počakajte, da masa zavre, in polijte po testu. Ohladite.

Pripravila Mateja Tea Dereani

Preberite si še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri