profimedia-0314935743

Tudi vi obožujete ta letni čas? Pa ne samo zaradi novih popkov, toplejšega vremena, zelenja okrog nas, ampak tudi zaradi sadja, ki začne dozorevati v tem letnem času, predvsem jagod in češenj.

Če že toliko govorimo o superhrani, bi lahko mednjo uvrstili tudi češnje. Prav ste slišali – češnje. Češnje vsebujejo antioksidante, ki delujejo proti boleznim srca in raku. Imajo več betakarotena kot jagode (vitamin A) in so bogate z vitaminoma C in E, kalijem, magnezijem, železom in folati.

Jagode pa slovijo kot eden močnejših antioksidantov, vsebujejo ogromno vitaminov C in A, da o kalciju, magneziju, kaliju – in še bi lahko naštevali – sploh ne govorimo.

Najbolje je seveda, da ti dve vrsti sadja jemo sveži ali pa zmiksani v smutijih. Ker pa jagod in češenj za tiste, ki ljubimo to sadje, nikoli ni dovolj, si poleg svežega sadja privoščimo torte, pite in obvezno zavitke (po domače štrudlje). Seveda iz polnovrednih sestavin in z naravnimi sladili. Da bo linija popolna, želodček zadovoljen in oči potešene.

Recept: Češnjeva pita

Sestavine za spodnjo plast:
  • 35 dag pirine črne moke
  • 9 g vinskega kamna
  • ščepec soli
  • naribana limonina lupine
  • 20 dag margarine iz nehidrogeniranih maščob
  • ovseno mleko
  • 4 jušne žlice javorjevega sirupa
  • margarina za mazanje pekača
Sestavine za nadev:
  • 1 kg češenj
  • 2 dcl vode
  • 2 dcl javorjevega sirupa
  • 8 dag kuzuja
Priprava:

Moko zmešajte s pecilnim praškom, naribano limonino lupino in soljo. Na sredini naredite jamico in dodajte vanjo margarino, mleko in javorjev sirup. Zamesite testo.

Okrogel pekač namastite z margarino, testo razvaljajte 1 cm debelo v obliki pekača in ga položite v pekač. Specite.

Zavrite vodo, javorjev sirup in češnje. Pustite, da vre 2 minuti. Kuzu razmešajte z minimalno količino hladne vode. Zlijte k jagodam, počakajte, da masa zavre, in polijte po testu. Ohladite.

Pripravila Mateja Tea Dereani

Preberite si še:

Sorodni članki

Kako spečemo zdrav in okusen šarkelj iz črne moke

Pripravili smo še eno sladico za prihajajoče praznike - slasten šarkelj, pripravljen iz črne moke in ovsebenga mleka.

RECEPT: Kakijeva pita iz polnozrnate pirine moke

Prihaja čas kakijev. Zakaj ne bi poskusili te slastne pite? 

Lahke poletne sladice

Tokrat se bomo naučili delati preprost in okusen sladoled, ki ga lahko vedno naredimo svežega in zanj ne potrebujemo sladoledne naprave, pomarančni puding in slastni nizkokalorični tiramisu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri