gobova-juha

Osnovni recept za gobovo juho z ajdovo kašo, kot so jo pripravljali nekoč.

Sestavine:
  • 30 – 50 dag jurčkov (najboljša je kombinacija svežih in suhih gob)
  • 1,5 dl ajdove kaše (po možnosti iz prekmurskega mlina)
  • 2 stroka česna
  • 2 dl kisle smetane • 1 žlička moke
  • lovorov list • vejica peteršilja • vejica zelene • sol, poper • 1,5–2 l vode
Priprava:

1. Pripravimo gobice (suhe namočimo, sveže pa očistimo in narežemo) in jih damo kuhat v lonec z vodo. Posolimo, do­damo nasekljan česen, lovorov list, vejico zelene in kuhamo približno 15 minut.

2. Dodamo ajdovo kašo in pustimo vreti še 15 minut.

3. V posodici gladko zmešamo kislo smetano, žličko moke in približno pol decilitra mrzle vode. Zmanjšamo temperaturo in smetano počasi vlijemo v juho. Počakamo, da zavre, in ugasnemo.

4. Po okusu dodamo poper, peteršilj in postrežemo.


Namig: Dodajte tudi na kocke narezan krompir, nariban korenček in uporabite manj smetane. Tako bo obrok še bolj zdrav, v današnjih časih pa tudi ni potrebe po tako obilni uporabi kisle smetane kot nadomestka težko dostopnih mesnih beljakovin, kot je to veljalo nekoč.

Maja Šušnjara Gabor, iz revije Lisa

Sorodni članki
None

12 najbolj koristnih jedi na žlico

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to jesen čim večkrat privoščite.

Lahka zelenjavna enolončnica

Okusna zelenjavna enolončnica s sočnimi koščki govedine.
Juha iz rdeče pese

Juha iz rdeče pese

Nežno začinjena.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri