juha1

V hladnejših jesenskih dneh si privoščite lahko zelenjavno juho, ki jo začinite z doma pripravljenimi začimbami.

Za 4 osebe potrebujete:

1/2 skodelice graha/morsko sol/1 ščepec kumine/1 korenček/1 majhno korenino peteršilja/1/2 pora/1/2 kolerabe/2 žlici oljčnega olja/1–2 žlici domačih začimb za zelenjavo (glejte namig)/1200 ml vode/beli poper/3–4 žlice koruznih kosmičev/4 žlice ovsenih kosmičev

1 Grah stresite v posodo, prilijte toliko vode, da bo pokrit, in ga zavrite. Začinite ga s soljo in kumino ter ga kuhajte približno 35–40 minut, da se lepo zmehča. V tem času ostrgajte korenje in peteršilj. Korenje in očiščen por zrežite na obročke, peteršilj pa na drobne kocke. Kolerabo olupite in jo zrežite na majhne paličice.

2 V posodi segrejte olje in na njem malo popražite zelenjavo. Poprašite jo z začimbami. Zalijte z vodo in zelenjavo začinite s soljo ter poprom. Primešajte še kosmiče in juho kuhajte približno 20 minut. Na koncu dodajte še odcejen grah in pustite, da juha lahno vre nekaj minut.

Čas priprave: približno 60 minut
Na osebo približno 360 kcal
Beljakovine: 14 g, maščobe: 8 g, ogljikovi hidrati: 60 g

Namig za doma narejeno mešanico začimb

Olupite 3 korenčke, 1 zeleno in 3 peteršilje ter zelenjavo grobo nastrgajte. Denite jo v vrelo vodo in jo kuhajte 3 minute. Nato jo dobro odcedite. V cedilu jo široko razprostrite in počakajte, da se posuši.

Por očistite, ga zrežite na 3 mm debele obročke in jih pustite, da se posušijo. Olupite 4 manjše čebule in jih prav tako zrežite na obročke, vendar tanjše od porovih. Tudi ti naj se posušijo.

Na koncu po cedilu razprostrite še 5 vejic gladkega peteršilja, 2 vejici luštreka in 1 majhen šopek drobnjaka ter počakajte, da se posušijo tudi ta. Potrgajte lističe peteršilja in luštreka.

Dobro osušeno zelenjavo boste zlahka zmleli. Na koncu vse skupaj dobro premešajte. Mešanico uporabljajte kot začimbo, predvsem v juhah, narastkih ali omakah.

Valjar za testoZadošča valjar za testo

Zelenjavo je treba po kuhanju temeljito osušiti. Najprej jo dobro odcedite, jo popivnajte s kuhinjskim papirjem in jo razprostrite po cedilu. Če bo dovolj suha, jo boste lahko zdrobili že z valjarjem za testo. Če želite bolj fino mešanico, pa jo lahko zmeljete.

Zdrav grah

Neolupljen zelen in pa tudi rumen grah vsebujeta veliko vitamina A in balastnih snovi. Za boljšo prebavljivost ga položite v hladno vodo (najbolje čez noč). Olupljenega ali prepolovljenega graha ni treba namakati. Tudi čas kuhanja je krajši, je pa na žalost tako v grahu tudi manj balastnih snovi.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Recepti: Koleraba, kot je ne poznate

Prijetno sladkasta, med kuhanjem pa se lepo navzame okusa drugih živil.

Polentine kroglice na čičerki

Ta stročnica bi se morala pogosteje znajti na navašem jedilniku. Je namreč zelo bogata z ogljikovimi hidrati in balastnimi snovmi in je odličen vir kalcija, železa in vitaminov B...

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh

Kakovostne sestavine, veliko zelenjave, še več okusa, preprosto pripravljeno ... Ja, tudi enostavno je lahko zelo dobro.
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri