Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak
V čem bi se morali preizkusiti glede na vaš astrološki znak

Hitre in lahke jedi z žara

3. 8. 2013

Največja prednost peke na žaru je, da so različne jedi pripravljene preprosto in hitro. Tako lahko spečete meso, ribe, morske sadeže, sir, sadje in zelenjavo. Preizkusite naše recepte. Vašim gostom bodo gotovo teknili.

Morski sadeži na žaru

Za 4 osebe potrebujete:

  • 60 ml oljčnega olja
  • 1 in pol žličke limoninega soka
  • pol žličke soli
  • 1 strok česna
  • 450 g morskih sadežev
  • 2 vejici origana
  • sveže mlet črni poper

Priprava:

1. V skledi zmešajte olje, limonin sok, sol in stisnjen česen. Morske sadeže operite, jih odcedite in nato približno 2 minuti pecite na žaru.

2. Pečene morske sadeže nato stresite v skledo z marinado, potresite z lističi origana in poprom in vse skupaj dobro premešajte. Porazdelite po porcijah in postrezite s pečeno bageto.

Čas priprave: približno 15 minut.
Na osebo približno 220 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 17 g, ogljikovi hidrati: 2 g.

Vegetarijanska nabodalca

Za 4 osebe potrebujete:

  • 2 majhni mladi bučki
  • 300 g mariniranega tofuja
  • 40 g naribanega parmezana

Za solato:

  • 250 g češnjevih paradižnikov
  • 1 majhno čebulo
  • 1 žlico drobno sesekljanega drobnjaka
  • 1 žlico oljčnega olja
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 ščepec drobno mletega sladkorja
  • 5 žlic hladne vode
  • sol in mlet poper

Priprava:

1. Bučke operite, jih otrite do suhega, po dolgem prepolovite in jih zrežite na približno 1 cm debele rezine. Tofu odcedite in ga zrežite na kocke.

2. Tofu in bučke izmenjaje nataknite na lesena nabodalca in jih nato položite v aluminijasto posodico. Pecite jih 10–12 minut na žaru, občasno jih tudi obrnite. Malo pred koncem peke nabodalca potresite s sirom, da se lepo stopi.

3.. Češnjeve paradižnike operite, jih osušite in zrežite na rezine. Čebulo olupite, zrežite na tanke obročke in jo skupaj z drobnjakom dodajte paradižnikom. Olje zmešajte s kisom, sladkorjem in vodo, polivko solite in poprajte in jo prelijte po zelenjavi. Solato postrezite z nabodalci.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo približno 190 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 14 g.

Zvitki bučk s čičerikino kremo

Za 4 osebe potrebujete:

  • pol pločevinke čičerke
  • 1 žlico slanice čičerke
  • 1–2 žlici limoninega soka
  • 2 žlici v mešalniku zmešanih sezamovih semen ali 1 žlico sezamove paste (tahini)
  • 1 strok česna
  • 12 tankih rezin mladih bučk
  • sol
  • 1 žlico oljčnega olja
  • zelišča za posipanje

Priprava:

1. Čičerki odlijte tekočino in je prestrezite 1 žlico. Oboje denite v mešalnik, dodajte limonin sok, zmešana sezamova semena in pretlačen česen in vse skupaj zmiksajte. Tako pripravljeno kremo nato pustite počivati.

2. Rezine bučk potresite s soljo in jih pustite stati nekaj časa. Nato jih otrite s kuhinjskim papirjem, rezine natrite z oljčnim oljem in jih z obeh strani popecite na vročem žaru.

3. Na koncu jih premažite z malce čičerkine kreme in jih zvijte. Zvitke potresite s svežimi zelišči in jih postrezite z lepinjami ali solato.

Čas priprave: približno 35 minut.
Na osebo približno 170 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 13 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri