enoloncnica

Prihranite nekaj kalorij s pripravo tega okusnega kosila.

Predjed

Krompirjeve polpete

Za 4 osebe potrebujete:

  • 100 g naribanega parmezana
  • 1 kg mokastega krompirja
  • sol, poper
  • 2 jajci
  • 4 žlice drobtin
  • 2–3 žlice masla

Priprava:

Krompir operite in ga v vodi kuhajte 25 minut. Nato ga odcedite, olupite in še vročega pretlačite s stiskalnico za krompir. Nekoliko ohlajenemu krompirju primešajte jajci in parmezan. Krompirjevo maso začinite s soljo in poprom.

Iz mase oblikujte polpete in jih povaljajte v drobtinah. Na vročem maslu polpete z obeh strani opecite do zlato rjave barve.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo: približno 170 kcal, beljakovine: 5 g, maščobe: 9 g, ogljikovi hidrati: 15 g.

Postrezite jih s solato ali lahko jogurtovo omako.Krompirjeve polpete

Glavna jed

Enolončnica z zeljem in prekajenim mesom

Za 4 osebe potrebujete:

  • ½ glave zelja
  • 500 g mokastega krompirja
  • 400 g korenja
  • 1 čebulo
  • 2 žlici olja
  • sol, poper
  • ½ šopka peteršilja
  •  500 g kuhane prekajene svinjine (šunka, vratovina ali rebrca)

Priprava:

Pripravite zelje in ga zrežite na majhne koščke. Krompir in korenje olupite ter zrežite na majhne kocke. Čebulo olupite in sesekljajte.

V loncu segrejte olje in na njem popražite čebulo. Dodajte zelje, krompir in korenje ter med mešanjem prepražite. Prilijte toliko tople vode, da je vse pokrito, solite in poprajte ter dodajte 1 vejico peteršilja. Juho zavrite in pokrito kuhajte 30 minut.

Meso zrežite na kocke in ga približno 10 minut pred koncem kuhanja vmešajte v juho. Vejico peteršilja odstranite iz juhe. Preostali peteršilj sesekljajte in ga vmešajte v enolončnico.

Čas priprave: približno 1 ura 10 minut.
Na osebo:
približno 340 kcal, beljakovine: 31 g, maščobe: 14 g, ogljikovi hidrati: 21 g.

Nasvet: Če namesto svinjine uporabite govedino, boste prihranili še nekaj kalorij.

Enolončnica z zeljem in prekajenim mesom

Sladica

Jabolčna čežana z ingverjem

Za 4 osebe: 1 kg olupljenih in na tanko narezanih jabolk denite v lonec. Dodajte 150 ml jabolčnega soka in 1 žlico ingverjevega sirupa. Jabolka zavrite in kuhajte 15 minut.

3 koščke ingverja olupite, sesekljajte in primešajte čežani. Sladico postrezite toplo ali hladno, po želji s stepeno smetano ali maskarponejem.Jabolčna čežana z ingverjem

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh

Kakovostne sestavine, veliko zelenjave, še več okusa, preprosto pripravljeno ... Ja, tudi enostavno je lahko zelo dobro.

Recept: Lososovi kolački

Ali polpete po ribje. Odlično se podajo solati.
None

Krompirjeva juha s korenjem

Za 4 osebe potrebujete: 750 g krompirja, ki se ne razkuha, 250 g korenja, 1, 25 l juhe, 1 majhno čebulo, 1 strok česna, 400 g mlete govedine, 1 rumenjak, 1–2 žlici...
Najbolj brane vsebine

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

3 pravila zajtrka, ki vam lahko pomagajo hujšati (+ odličen recept za zajtrk)

Ko izgubljate odvečne kilograme, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Ne naredite napake že pri prvem (najpomembnejšem) obroku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri