To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
To so astrološka znamenja, ki se bojijo ponovno ljubiti
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
Najlepše kolesarske poti v Sloveniji
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu
3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Recepti: Ponedeljkovo lahko in slastno kosilo

28. 4. 2014

Solata za predjed, riba ali kunec za glavno jed in na koncu še lahek posladek. Še sami se prepričajte, da med dieto ni treba prav nič trpeti!

Pirina rižota s kunčjim mesom

Pira je zelo cenjena zaradi visokega deleža dragocenih mineralov – kalija, magnezija, fosforja, cinka in nenasičenih maščobnih kislin ter B-vitaminov. Je tudi lahko prebavljiva, krepi imunski sistem in ima nizek glikemični indeks. Zato je primerna tudi za diabetike. Pirini izdelki v nasprotju s pšeničnimi ne zasluzijo organizma. Majhna žitna zrna so podobna pšeničnim, le da nimajo vrhnje lupine.

Sestavine za 4 osebe:
  • 500 g kunčjega mesa (hrbet)
  • 1 žlička kumine
  • 2 stroka česna/olje
  • 200 g pirinega ješprenja
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 50 g zelenih belušev
  • 100 zamrznjenega graha
  • sol in poper
  • 4 vejice bazilike
  • 120 g češnjevih paradižnikov
  • 30 g parmezana
  • malo olja
Priprava:

1. Meso oplaknite, ga otrite do suhega, zrežite na kocke in jih začinite s  soljo in kumino. Nato jih dajte v pekač, jih nakapajte z oljem in približno 20 minut pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Po tem času mesu primešajte iztisnjen česen in ga pecite še približno 5 minut.

2. Medtem pirin ješprenj približno 20 minut kuhajte v zelenjavni juhi. 5 minut pred koncem kuhanja primešajte olupljene in na kocke zrezane beluše in grah. Piro začinite s soljo in poprom in ji primešajte del sesekljane bazilike.

3. Pečeno meso postrezite s piro in prepolovljenimi paradižniki. Na koncu potresite s sesekljano baziliko in nastrganim parmezanom.

Čas priprave: približno 50 minut.
Na osebo približno 400 kcal, beljakovine: 34 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 38 g.

Solata z ajdovimi testeninami in tunino

Sestavine za 4 osebe:
  • 300 g ajdovih rezancev
  • 20 g masla
  • 1 rdeča čebula
  • 200 g zamrznjene koruze
  • 8 posušenih paradižnikov
  • 200 g tunine v lastnem soku
  • 50 g oljk
  • sol in poper
Priprava:

Solata z ajdovimi testeninami in tunino1. Testenine skuhajte na zob v večji količini vrele slane vode. Čebulo olupite, jo zrežite na rezine in jih polovico stekleno popražite na maslu. Po nekaj minutah dodajte še koruzo, sesekljane paradižnike in tunino ter vse skupaj malce pokuhajte.

2. Nato sestavinam primešajte ajdove rezance. Dodajte oljke in preostalo čebulo. Po potrebi solite in takoj postrezite.

Namig:  Bolje je kupiti oluščeno ajdo, ki je ni treba več kuhati. Poparite jo le z vročo vodo. Neoluščeno ajdo morate obdelati termično, je trda in temna in se kuha dolgo časa. Ima tudi manjšo prehransko vrednost. Nobena pa ne vsebuje glutena.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo približno 150 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 21 g

Postrv z žara z avokadom

Avokadu rečejo tudi maslena hruška. Vsebuje močne antioksidante, spodbuja obnavljanje celic, pomaga pri izločanju strupenih snovi in je dober za kožo, lase in nohte.

Poleg tega vsebuje vitamine E, C in B in mineralne snovi – med njimi tudi baker, ki je pomemben za nastajanje krvi in kalij, ki znižuje krvni pritisk. Sadež vsebuje tudi veliko nenasičenih maščobnih kislin in balastne snovi, ki zmanjšujejo absorpcijo maščob in pomagajo pri izgubljanju telesne teže.

Sestavine za 4 osebe:
  • 4 sveže postrvi
  • kumina
  • peteršilj
  • limonin sok
  • 600 g ledenke ali rukole
  • 120 g avokada
Za polivko:
  • 100 g jogurta
  • 1 strok česna
  • 1 ščepec sladke mlete paprike
  • poper in sol
Priprava:

1. Očiščene postrvi dobro operite, jih otrite do suhega, z ostrim nožem zarežite počez po koži in potresite s kumino. Zelišča sesekljajte in jim primešajte sol, poper in limonin sok. Odprtine postrvi napolnite z maso in rezinami oprane limone. Postrvi za 2 uri postavite v hladilnik.

2. Ribe specite v ponvi ali pa jih 20 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj.

3. Pripravite polivko. Jogurtu primešajte iztisnjen česen in mleto papriko. Začinite s soljo in polivko zmešajte z opranimi koščki solate in kockami avokada.

4. Ribo postrezite z avokadovo solato. Kot priloga tekne rženi kruh ali slan krompir. Postrv lahko postrežete zgolj s solato.

Čas priprave: približno 35 minut + mariniranje.
Na osebo približno 350 kcal, beljakovine: 47 g, maščobe: 16 g, ogljikovi hidrati: 8 g.

Polnozrnat hruškov kolač

Hruškov kolač

Sestavine za približno 8 kosov:
  • 250 g polnozrnate moke
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlica rastlinskega olja
  • 25 g praška za sojin napitek
  • 1 pest rozin
  • 20 g trsnega sladkorja
  • 2 žlici medu
  • 1 jajce
  • mlet cimet
  • mlet kardamom
  • ščepec soli
  • mlačna voda
  • 20 g kalijeve soli (vinski kamen)
  • 3 hruške
Priprava:

1. Zmešajte vse sestavine razen vinskega kamna. Postopoma prilijte mlačno vodo in zgnetite tekoče testo.

2. Nato testu primešajte vinski kamen. Hruške operite, jih obrišite in zrežite na kocke. Odstranite peščišče.

3. Testo prelijte v namaščen pekač, ga potresite s kockami hrušk in 35–40 minut pecite v pečici, segreti na 175 stopinj. Po koncu peke ga ohladite in postrezite.

Namig: Pred peko lahko kolač potresete s kokosovo moko, mletimi oreški ali sezamovimi semeni. Namesto vinskega kamna lahko uporabite pecilni prašek.

Čas priprave: približno 30 minut.
Na osebo približno 150 kcal, beljakovine: 8 g, maščobe: 3 g, ogljikovi hidrati: 21 g.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri