Jagnječji giros

16. 5. 2009
Deli
Jagnječi giros

Zamenjajte kebab za giros in si doma pripravite okusen hiter obrok.

Potrebujete

  • 1 kg jagnječjega stegna
  • 6 polnozrnatih lepinj
  • 500 ml navadnega jogurta
  • 2 srednje velika paradižnika, narezana na rezine
  • humus za okus (orientalski namaz iz čičerke in začimb)

Potrebujete še

  • 4 stroke seseklja­­­ne­­­ga česna
  • 1 ? čajne žličke kumine
  • 1 čajno žličko soli
  • 1 čajno žličko grobo mletega popra
  • 1 rdečo čebulo, nare­­­­­za­­­­no na tanke rezine
  • pekočo omako po okusu (čili ali tabasko)

Priprava

1 V večji posodi zmešajte jogurt, sol, česen, kumino in poper. Dodajte meso in ga dobro premažite z marinado. Marinirajte vsaj 2 uri, lahko tudi ves dan.

2 Pripravite žar. Segrejte ga na srednjo temperaturo. Stegno vzemite iz marinade, obrišite večino jogurta in pecite od 10 do 15 minut na vsaki strani. Na zunaj naj bo lepo zapečeno in mehko na otip. Za srednjo stopnjo pečenja mora biti središčna temperatura v najdebelejšem delu 52 °C.

3 Pripravljeno jagnjetino pustite počivati vsaj 10 minut. Medtem pogrejte lepinje na žaru. Lahko jih tudi zavijete v aluminijasto folijo in postavite v ogreto pečico (180 °C) za 5 do 7 minut. Ohlajeno meso nato z ostrim nožem narežite na tanke rezine in jih položite v pogrete lepinje. Ob­­­­­ložite še z rezinami paradižnika in čebule ter po želji dodajte še malo humusa in pekoče omake. Zadostuje za 6 porcij.

Na porcijo

466 kcal, 49 g beljakovin, 40 g ogljikovih hidratov, 12 g maščob (3 g nasičenih), 6 g vlaknin, 833 mg natrija

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"