Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka

19. 10. 2019
Deli
Jesenski okusi: Polnjena in pečena jabolka (foto: profimedia)
profimedia

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.

Ste že pobrali vsa jabolka? Če vam jih je še kaj ostalo, jih pripravite malce drugače in se posladkajte z jesenskimi okusi. Za polnjena in pečena jabolka potrebujete naslednje sestavine:

  • 4 jabolka (očiščena)

  • ¾ skodelice ovsenih kosmičev

  • ½ skodelice mletih oreščkov po izbiri

  • ščep cimeta

  • ščep soli

  • 3 žlice javorjevega sirupa

  • ⅓ skodelice koščkov kokosa

  • 2 čajni žlici stopljenega kokosovega olja

  • grški jogurt (brez maščob)

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Z nožem odstranite zgornji del jabolk in jih izdolbite. Pri tem si pomagajte z žlico in pazite, da bo jabolko še vedno dovolj debelo, da ne bo počilo, ko boste vanj dali nadev.

V posodi zmešajte ovsene kosmiče, oreščke, cimet, javorjev sirup in kose kokosa. Mešanico enakomerno razporedite v 4 jabolka, po vrhu pa jih polijte s kokosovim oljem. Jabolka postavite v pečico za približno pol ure.

Nazadnje dodajte še grški jogurt in takoj postrezite.

Jabolka pomagajo tudi pri pospeševanju prebave

Pri odpravi prebavnih tegob še posebej pomagajo balastna živila. Odrasli naj bi jih dnevno zaužili med 25 in 35 g.

Pospešitev prebave je dobra za zdravje in hkrati pomaga pri hujšanju. Če je počasna, nas pogosto mučijo krči, slabost in napihnjenost. Jabolka vsebujejo topne in netopne balastne snovi. Lupine vsebujejo topne balastne snovi, ki nase vežejo velike količine vode. Če pojemo veliko jabolk, imamo zato tudi mehkejše blato. Celuloza v jabolkih je netopna balastna snov – spodbuja črevesje in deluje proti zaprtju. Srednje veliko jabolko vsebuje 4,5 grama balastnih snovi.

Preverite tudi: 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"