pecena-jabolka

Ko boste preizkusili naslednji recept, boste oboževali jabolka. Sladica je primerna tudi za jesenske zabave ali le kot sladek prigrizek na deževen dan.

Ste že pobrali vsa jabolka? Če vam jih je še kaj ostalo, jih pripravite malce drugače in se posladkajte z jesenskimi okusi. Za polnjena in pečena jabolka potrebujete naslednje sestavine:

  • 4 jabolka (očiščena)

  • ¾ skodelice ovsenih kosmičev

  • ½ skodelice mletih oreščkov po izbiri

  • ščep cimeta

  • ščep soli

  • 3 žlice javorjevega sirupa

  • ⅓ skodelice koščkov kokosa

  • 2 čajni žlici stopljenega kokosovega olja

  • grški jogurt (brez maščob)

Pečico segrejte na 180 stopinj.

Z nožem odstranite zgornji del jabolk in jih izdolbite. Pri tem si pomagajte z žlico in pazite, da bo jabolko še vedno dovolj debelo, da ne bo počilo, ko boste vanj dali nadev.

V posodi zmešajte ovsene kosmiče, oreščke, cimet, javorjev sirup in kose kokosa. Mešanico enakomerno razporedite v 4 jabolka, po vrhu pa jih polijte s kokosovim oljem. Jabolka postavite v pečico za približno pol ure.

Nazadnje dodajte še grški jogurt in takoj postrezite.

Jabolka pomagajo tudi pri pospeševanju prebave

Pri odpravi prebavnih tegob še posebej pomagajo balastna živila. Odrasli naj bi jih dnevno zaužili med 25 in 35 g.

Pospešitev prebave je dobra za zdravje in hkrati pomaga pri hujšanju. Če je počasna, nas pogosto mučijo krči, slabost in napihnjenost. Jabolka vsebujejo topne in netopne balastne snovi. Lupine vsebujejo topne balastne snovi, ki nase vežejo velike količine vode. Če pojemo veliko jabolk, imamo zato tudi mehkejše blato. Celuloza v jabolkih je netopna balastna snov – spodbuja črevesje in deluje proti zaprtju. Srednje veliko jabolko vsebuje 4,5 grama balastnih snovi.

Preverite tudi: 

Sorodni članki

3 RECEPTI ZA ZAJTRK: Ovseni kosmiči s pridihom jeseni

Obožujemo jesen! Lepe barve narave in slastni pridelki, ki popestrijo jedilnik. Zakaj ne bi tudi zajtrku dodali malce “jeseni” in popestrili okus?

Za zajtrk: Slastni piškoti iz ovsenih kosmičev in bučnega pireja

Se vam zdijo ovseni kosmiči z mlekom ali jogurtom in s sadjem dolgočasni? Kaj pravite na piškote? Slastni in prav priročni za na pot.

Jesenska sladica: Zmrzlina z okusom buče

Naj se tudi v kuhinji pozna, da smo zakorakali v jesen. Danes za sladico pripravite zmrzlino z okusom buče, ki bo všeč tudi tistim, ki obožujejo čokolado.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri