marelicni-zele

Tokrat se bomo naučili delati preprost in okusen sladoled, ki ga lahko vedno naredimo svežega in zanj ne potrebujemo sladoledne naprave, pomarančni puding in slastni nizkokalorični tiramisu.

Jagodno-bananin sladoled

Jagodno-bananin sladoledZa ta slastni sladoled potrebujemo mešalnik ali močnejši mikser, ki ga imamo doma že skoraj vsi. Tako nam ni treba skrbeti, da bomo pred izdelavo sladoleda morali dali posodo sladoledne naprave v zmrzovalnik.

V zmrzovalniku je treba imeti samo zadostno količino zmrznjenega sadja, in ko si zaželimo sladoled, ga pretlačimo v nekaj minutah.

Sestavine:
  • 2 skodelici zmrznjenih jagod
  • 1 skodelica narezane zmrznjene banane
  • riževo mleko po potrebi
  • rižev slad ali kakšno drugo naravno sladilo
Priprava:

V mešalnik stresemo jagode in banane, dodamo za nekaj več kot tretjino tekočine (slad in riževo mleko) in vse skupaj zmešamo. Naložimo v posodice, damo za 5 minut v zmrzovalnik in ponudimo.

Namesto jagod lahko uporabimo kakršnokoli sadje, zelo okusna je tudi borovničevo-bananina kombinacija.

Tiramisu

Sestavine (za 4 osebe):
  • 3 zvrhane jušne žlice žitne instant kave
  • 3 jušne žlice javor­jevega sirupa
  • 5 dcl vode
  • 30 dag prepečenca
  • 1 vaniljev sojin desert ( pol litra)
  • 1 čokoladni sojin desert (pol litra)
Priprava:

V lonec damo instantno kavo in jo prelijemo z vrelo vodo. Primešamo javorjev sirup. Posamezne kose prepečenca s pomočjo penovke pomakamo v kavo in polagamo na pekač, da je dno pokrito.

Na to razporedimo polovico čokoladnega deserta. Potem spet sledi plast namočenega prepečenca in plast polovice vaniljevega sojinega deserta. Nazadnje na vse razporedimo še preostanek prepečenca in prelijemo z obema preostalima sojinima desertoma.

Damo v hladilnik za kakšno uro in ponudimo ohlajeno.

Tiramisu

Marelični žele

Sestavine (za 4 osebe):
  • 40 dag marelic
  • 1/2 l vode
  • 7 dcl javorjevega sirupa
  • 1,5 čajne žličke agar agarja
Priprava:

Marelice razkočiščimo. V lonec damo vreti vodo, javorjev sirup in agar agar. Ko vse skupaj zavre, dodamo marelice in še enkrat zavremo. Žele nadevamo v posodice za puding in pustimo, da se strdi. Potem ga postavimo v hladilnik. Serviramo ohlajeno.

Marelični žele

Pripravila Mateja Tea Dereani, foto: osebni arhiv

Več o dejavnostih Mateje Tee Dereani na spletni strani www.matejadereani.si

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Recept: Jabolčni puding s smetano

Decembrsko razvajanje malo drugače.

Češnjeva pita (brez mleka, jajc in sladkorja)

Tudi vi obožujete ta letni čas? Pa ne samo zaradi novih popkov, toplejšega vremena, zelenja okrog nas, ampak tudi zaradi sadja, ki začne dozorevati v tem letnem času, predvsem jagod...

3 mrzli prigrizki za vroče poletje

Poleti ne moremo mimo mrzih, osvežilnih sladic, ki pa niso le kepica (sladkega) sladoleda. Poglejte, kako jih naredite sami doma.
Najbolj brane vsebine

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

3 pravila zajtrka, ki vam lahko pomagajo hujšati (+ odličen recept za zajtrk)

Ko izgubljate odvečne kilograme, je pomembno, kaj jeste skozi cel dan. Ne naredite napake že pri prvem (najpomembnejšem) obroku.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri