10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
Modrosti naših babic: vlaganje v kozarce in pripravljanje ozimnice
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Lahke poletne sladice

13. 8. 2014

Tokrat se bomo naučili delati preprost in okusen sladoled, ki ga lahko vedno naredimo svežega in zanj ne potrebujemo sladoledne naprave, pomarančni puding in slastni nizkokalorični tiramisu.

Jagodno-bananin sladoled

Jagodno-bananin sladoledZa ta slastni sladoled potrebujemo mešalnik ali močnejši mikser, ki ga imamo doma že skoraj vsi. Tako nam ni treba skrbeti, da bomo pred izdelavo sladoleda morali dali posodo sladoledne naprave v zmrzovalnik.

V zmrzovalniku je treba imeti samo zadostno količino zmrznjenega sadja, in ko si zaželimo sladoled, ga pretlačimo v nekaj minutah.

Sestavine:
  • 2 skodelici zmrznjenih jagod
  • 1 skodelica narezane zmrznjene banane
  • riževo mleko po potrebi
  • rižev slad ali kakšno drugo naravno sladilo
Priprava:

V mešalnik stresemo jagode in banane, dodamo za nekaj več kot tretjino tekočine (slad in riževo mleko) in vse skupaj zmešamo. Naložimo v posodice, damo za 5 minut v zmrzovalnik in ponudimo.

Namesto jagod lahko uporabimo kakršnokoli sadje, zelo okusna je tudi borovničevo-bananina kombinacija.

Tiramisu

Sestavine (za 4 osebe):
  • 3 zvrhane jušne žlice žitne instant kave
  • 3 jušne žlice javor­jevega sirupa
  • 5 dcl vode
  • 30 dag prepečenca
  • 1 vaniljev sojin desert ( pol litra)
  • 1 čokoladni sojin desert (pol litra)
Priprava:

V lonec damo instantno kavo in jo prelijemo z vrelo vodo. Primešamo javorjev sirup. Posamezne kose prepečenca s pomočjo penovke pomakamo v kavo in polagamo na pekač, da je dno pokrito.

Na to razporedimo polovico čokoladnega deserta. Potem spet sledi plast namočenega prepečenca in plast polovice vaniljevega sojinega deserta. Nazadnje na vse razporedimo še preostanek prepečenca in prelijemo z obema preostalima sojinima desertoma.

Damo v hladilnik za kakšno uro in ponudimo ohlajeno.

Tiramisu

Marelični žele

Sestavine (za 4 osebe):
  • 40 dag marelic
  • 1/2 l vode
  • 7 dcl javorjevega sirupa
  • 1,5 čajne žličke agar agarja
Priprava:

Marelice razkočiščimo. V lonec damo vreti vodo, javorjev sirup in agar agar. Ko vse skupaj zavre, dodamo marelice in še enkrat zavremo. Žele nadevamo v posodice za puding in pustimo, da se strdi. Potem ga postavimo v hladilnik. Serviramo ohlajeno.

Marelični žele

Pripravila Mateja Tea Dereani, foto: osebni arhiv

Več o dejavnostih Mateje Tee Dereani na spletni strani www.matejadereani.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri