mh0308_dfood_01

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to pomlad čim večkrat privoščite.

Za 4 obroke

  • Čas priprave: 30 minut
  • 2 žlici hladno stiskanega oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 velika sesekljana čebula
  • 1 sesekljan korenček
  • sol in sveže zmlet poper po okusu
  • 1 mala pločevinka (225 g) para-
  • dižnikovih pelatov s sokom
  • 1 žlička svežih lističev timijana ali ? žličke suhega timijana ali
  • 1 žlica sesekljanih svežih listov bazilike
  • 3 skodelice kokošje, goveje ali zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 1 žlička sladkorja (po okusu)
  • Sesekljan svež peteršilj ali bazilika za okras (po želji)

1. V veliki, globoki posodi na srednjem ognju segrejemo olje. Čez približno minuto dodamo paradižnikovo mezgo in jo kuhamo še minuto. Dodamo čebulo in korenje. Posolimo in popopramo ter mešamo in kuhamo približno 5 minut, dokler ni čebula mehka.

2. Dodamo paradižnike in timijan ter kuhamo še 10 do 15 minut, dokler paradižniki ne razpadejo. Med kuhanjem občasno premešamo. Potem dodamo jušno osnovo ali vodo, premešamo in kuhamo, dokler ni juha vroča. Da se okusi prepojijo, kuhamo še 5 minut. Poskusimo in po potrebi še malo začinimo. Če je juha plehkega okusa, dodamo sladkor, če je pregosta, pa dodamo še malo jušne osnove ali vode. Okrasimo s peteršiljem in postrežemo.

Na obrok: 172 kalorij, 6 g beljakovin, 18 g ogljikovih hidratov, 9 g maščob (1 g nasičenih), 4 g vlak­nin, 482 mg natrija.

Kremna paradižnikova juha

Namesto ene skodelice jušne osnove damo eno skodelico paradižnikov. Ko je juha skuhana, jo pretlačimo v sekljalniku ali s paličnim mešalnikom. Pogrejemo, okrasimo in postrežemo.

Paradižnikova juha s smetano

Namesto olja uporabimo maslo in damo v juho tolikšne količine sestavin, kot je napisano v različici zgoraj. Namesto ene skodelice juhe zlijemo v juho, tik preden jo pretlačimo, skodelico smetane za kavo ali smetane za kuhanje.

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki
None

12 najbolj koristnih jedi na žlico

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to jesen čim večkrat privoščite.

VIDEO: Tri slastne jedi za tople poletne dni

Poletje je tukaj in zato smo za vas izbrali tri recepte za slastne jedi, ki jih lahko pripravite v toplih dneh, ki so pred nami. Zagotavljamo vam, da bodo zadovoljile okusom še...

Valentinov meni

Pripravljen z ljubeznijo...
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Ne boste verjeli, kakšne POSLEDICE na telesu pušča vadba z utežmi (za zdravje gre!)

Če ste do sedaj vadbo z utežmi radi preskočili, boste odslej verjetno ravnali drugače. Navdušimo vas s posledicami, ki jih ta lahko prinese.
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri