obara

Zaposlenimm ženskam velikokrat zmanjkuje časa za kuhanje, še posebno zamudna je priprava zelenjavne enolončnice, mineštre, kot jo radi poimenujejo Primorci. Mineštre, obare ali pisane zelenjavne juhe z nekaj škroba in beljakovin so okusen, hranljiv, a energijsko reven obrok. Idelano za vse, ki imamo večni boj s kilogramčkom ali dvema preveč. Svetujemo, da med vikendom pripravite okusno enolončnico, ki jo lahko shranite v hladilniku in jo čez dan ali dva pripravite kot hitro kosilo, večerjo ali vmesni obrok.

Sestavine za 4 osebe:

  • 50 g masla ali oljčnega olja
  • 1 skodelica na kocke narezane čebule
  • 4 skodelice srednje velikih olupljenih paradižnikov, narezanih na kocke
  • 2 skodelici na kocke narezanega krompirja in korenčka
  • 4 skodelice vložene koruze
  • ? stroka česna in zelena za okras
  • 5 skodelic posnete goveje ali piščančje juhe
  • 1 ? skodelici manj mastne sladke smetane 10 % MM
  • 1 skodelica svežega graha
  • 250 g belega šinka
  • ? žličke začimb origano, timijan, bazilika, poper
  • sol

Način priprave:

Ker je nemogoče obaro pripraviti le za eno osebo, so navedene sestavine za 4 do 6 oseb, odvisno koliko je boste pojedli. V loncu segrejemo maslo ali oljčno olje, dodamo na kocke narezano čebulo, krompir, korenček in malo stisnjenega česna, za aromo. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni.

Dodamo sladko koruzo in pražimo še pet minut. Primešamo moko in kuhamo na blagi temperaturi naslednjo minuto ali dve. Vse skupaj zalijemo s posneto govejo ali piščančjo juho ter dodamo na kocke narezan paradižnik. Pustimo, da se počasi kuha pol ure do 35 minut.

Dodamo smetano in po želji kuhan grah (tudi svežega lahko, vendar ga damo v lonec skupaj s krompirjem), na kocke narezan piščančji šink in kuhamo še nekaj minut. Postrežemo vročo s kosom popečenega polnovrednega kruha.

Energija (1 porcija) 401 kcal/1680 kJ

Beljakovine 29 g

Ogljikovi hidrati 30 g

Maščobe 18 g

www. perutnina.com

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki
None

Hrenovke s paradižnikom in mozzarelo

Prehrana je tesno povezana z zdravjem ljudi. Uravnotežena (varovalna) prehrana je tista, ki organizmu zagotavlja ne le dovolj energije, temveč tudi dovolj vseh hranilnih in...

Recepti: Na žlico ob hladnih dneh

Kakovostne sestavine, veliko zelenjave, še več okusa, preprosto pripravljeno ... Ja, tudi enostavno je lahko zelo dobro.
None

12 najbolj koristnih jedi na žlico

Skodelica vroče juhe vas nasiti, vam pogreje dušo in zmanjša obseg pasu. Predlagamo, da si jo to jesen čim večkrat privoščite.
Najbolj brane vsebine

Ste prepričani, da spite dovolj? Tu je 5 znakov, da vam v resnici primanjkuje spanca!

Morda ne občutite tiste opoldanske zaspanosti in pomanjkanja energije na sploh, a tu je nekaj manj očitnih znakov, s katerimi vam telo sporoča, da je v resnici že precej izčrpano.
Več...

3 nepričakovani znaki, ki kažejo na depresijo

Depresija se kaže na različne načine, nikoli ne vpliva le na razpoloženje. Pogosto spregledani znaki so naslednji …
Več...

Koliko škode naredi sladkor našemu telesu?

Preveč sladkorja lahko hitro poskrbi, da bomo spoznali grenko plat življenja.
Več...

13 korakov, kako spet začeti verjeti vase

Vsi se kdaj zataknemo v nekaj, kar nas ovira, včasih pa sploh ne najdemo prave motivacije, da bi začeli delati na spremembi, ki jo nujno potrebujemo. kako se zares vzljubiti in privabiti v življenje same dobre stvari? Postavite sebe na prvo mesto že danes!
Več...

Idealno živilo za hujšanje (nasvet osebnega trenerja)

Kolikokrat ste se že lotili diete z namenom, da shujšate? In kot zakleto so se po končani dieti, ki je ... khm ... trajala le nekaj dni, kilogrami veselo vrnili?
Več...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri