Predstavljamo pet receptov jedi, ki smo jih iz kaloričnih bomb spremenili v lažje različice. Pri tiramisuju lahko denimo prihranite kar 345 kalorij!

In kar je najboljše: jedi imajo popolnoma enak okus. Tako boste lahko v prihodnje po mili volji uživali ob svojih najljubših jedeh!

Krompirjev narastek - 458 kcal/275 kcal

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 strok česna,
  • 30 g masla (83 % maščobe) zamenjajte z 1/4 žličke polmastnega masla (39 % maščobe),
  • 800 g krompirja,
  • sol, poper, muškatni orešek,
  • 400 g smetane (30 % maščobe) zamenjajte s 400 g kreme za kuhanje (15 % maščobe)

Priprava:

Pečico segrejte na 220 stopinj. Model za narastke (premera 30 cm) natrite s strokom česna in ga namastite z polmastnim maslom.

Olupljen krompir narežite na tanke rezine, jih zložite drugo poleg druge po modelu in na koncu začinite. Prelijte s kremo za kuhanje.

Narastek pecite 40 do 50 minut. Obložite s koščki masla oz. v lažji različici to odpade.

Hamburger - 690 kcal/379 kcal

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 žemljico,
  • 1 majhno čebulo,
  • 1 žlico masla,
  • 1 jajce,
  • 1 žlico stopljenega masla zamenjajte z 1 žličko rastlinskega olja,
  • 400 g mešanega mletega mesa (30 % maščobe) zamenjajte s 400 g govejega mletega mesa (20 % maš­čobe),
  • 75 ml mineralne vode,
  • sol, poper,
  • 4 večjih bombet za hamburger,
  • 1 srednjo veliko čebulo,
  • 2 paradižnika,
  • 4 liste zelene solate,
  • 120 g večjih kislih kumaric,
  • 4 žlice kečapa,
  • 4 žlice majoneze (80 % maščob) zamenjajte s ­solatno kremo (23 % maščob),
  • 4 rezine čedar sira (50 % maščob v suhi ­snovi) zamenjajte s 4 rezinami gavde (16 % maščob)

Priprava:

Žemljico namočite v vodi. Na maslu stekleno popražite kocke čebule. Žemljo ­iztisnite in ji primešajte čebulo, mleto meso, jajce in začimbe. Oblikujte 4 burgerje in jih na stopljenem maslu pecite z vsake strani približno 4 minute.

Pregnetite goveje mleto meso, vodo in začimbe. Oblikujte 4 burgerje, jih z obeh strani premažite z oljem ter jih nato za približno 12 minut postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 220 stopinj. Obrnite in pecite še nadaljnjih 6 minut.

Bombete prepolovite in jih približno 5 minut pecite pri 100 stopinjah. Čebulo zrežite na obroče, paradižnike na rezine, kumare pa prepolovite. Solato operite. Bombete premažite s kečapom solatno kremo in obložite s preostalimi sestavinami.

Tiramisu - 630 kcal/285 kcal

Za 6 porcij potrebujete:

Originalna različica:

  • 1/8 l ekspresa,
  • 115 g sladkorja,
  • 2 žlici amaretta,
  • 4 sveže rumenjake,
  • 500 g maskarponeja,
  • 2–3 žlice kakava v prahu.

Lahka različica:

  • 100 ml ekspresa,
  • 1 žlico sladkorja,
  • 5 žlic vinjaka,
  • 400 g lahkega svežega sira z jogurtom (13 % maščobe),
  • 200 g lahkega jogurta (1, 6 % maščobe),
  • 1–2 žlici kakava v prahu.

Obe različici: naribano lupinico polovice neškropljene pomaranče, 150 g bebi piškotov.

Priprava:

Originalna različica: zmešajte ekspreso, amaretto in 1 žlico sladkorja. Kremasto zmešajte rumenjake in preostal sladkor ter jim na koncu primešajte še maskarpone in pomarančno lupinico.

Lažja različica: zmešajte ekspreso, vinjak in sladkor. Posebej zmešajte sveži sir in jogurt.

Nadaljevanje pri obeh različicah:

Pravokoten, plitev model (približno 20 x 30 cm) obložite s polovico bebi piškotov, jih prepojite s polovico kavne mešanice in prekrijte s polovico kreme. Še enkrat ponovite. Model prekrijte in ga za najmanj 2 do 3 ure postavite v hladilnik. Oprašite z veliko/malo kakava v prahu.

Iz revije Lisa

1 kalorija (cal) = 4,1868 džula (J)*
* Džul ali joule je enota za delo in energijo v mednarodnem sistemu enot SI, zanjo se uporablja oznaka J.

Sorodni članki

Tiramisu torta v obliki kupole

Preprosta italijanska sladica, s katero boste presenetili tudi prave sladokusce in gurmane.

Ideja za kosilo: Ribji jedilnik

Še vedno velja, da so ribe zdrava in kakovostna hrana. Privoščite si jih.

Kuhanje in peka z manj jajc, sladkorja in maščobe

Če želite izgubiti kakšen kilogram, če ste intolerantni za gluten ali laktozo ali če preprosto radi jeste bolj zdravo, se ni treba izogibati jedem, ki jih imate radi. Problematične sestavine…

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri