Načrtno zmanjšajte vnos kalorij

30. 8. 2009
Deli

Predstavljamo pet receptov jedi, ki smo jih iz kaloričnih bomb spremenili v lažje različice. Pri tiramisuju lahko denimo prihranite kar 345 kalorij!

In kar je najboljše: jedi imajo popolnoma enak okus. Tako boste lahko v prihodnje po mili volji uživali ob svojih najljubših jedeh!

Krompirjev narastek - 458 kcal/275 kcal

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 strok česna,
  • 30 g masla (83 % maščobe) zamenjajte z 1/4 žličke polmastnega masla (39 % maščobe),
  • 800 g krompirja,
  • sol, poper, muškatni orešek,
  • 400 g smetane (30 % maščobe) zamenjajte s 400 g kreme za kuhanje (15 % maščobe)

Priprava:

Pečico segrejte na 220 stopinj. Model za narastke (premera 30 cm) natrite s strokom česna in ga namastite z polmastnim maslom.

Olupljen krompir narežite na tanke rezine, jih zložite drugo poleg druge po modelu in na koncu začinite. Prelijte s kremo za kuhanje.

Narastek pecite 40 do 50 minut. Obložite s koščki masla oz. v lažji različici to odpade.

Hamburger - 690 kcal/379 kcal

Za 4 porcije potrebujete:

  • 1 žemljico,
  • 1 majhno čebulo,
  • 1 žlico masla,
  • 1 jajce,
  • 1 žlico stopljenega masla zamenjajte z 1 žličko rastlinskega olja,
  • 400 g mešanega mletega mesa (30 % maščobe) zamenjajte s 400 g govejega mletega mesa (20 % maš­čobe),
  • 75 ml mineralne vode,
  • sol, poper,
  • 4 večjih bombet za hamburger,
  • 1 srednjo veliko čebulo,
  • 2 paradižnika,
  • 4 liste zelene solate,
  • 120 g večjih kislih kumaric,
  • 4 žlice kečapa,
  • 4 žlice majoneze (80 % maščob) zamenjajte s ­solatno kremo (23 % maščob),
  • 4 rezine čedar sira (50 % maščob v suhi ­snovi) zamenjajte s 4 rezinami gavde (16 % maščob)

Priprava:

Žemljico namočite v vodi. Na maslu stekleno popražite kocke čebule. Žemljo ­iztisnite in ji primešajte čebulo, mleto meso, jajce in začimbe. Oblikujte 4 burgerje in jih na stopljenem maslu pecite z vsake strani približno 4 minute.

Pregnetite goveje mleto meso, vodo in začimbe. Oblikujte 4 burgerje, jih z obeh strani premažite z oljem ter jih nato za približno 12 minut postavite v pečico, ki ste jo ogreli na 220 stopinj. Obrnite in pecite še nadaljnjih 6 minut.

Bombete prepolovite in jih približno 5 minut pecite pri 100 stopinjah. Čebulo zrežite na obroče, paradižnike na rezine, kumare pa prepolovite. Solato operite. Bombete premažite s kečapom solatno kremo in obložite s preostalimi sestavinami.

Tiramisu - 630 kcal/285 kcal

Za 6 porcij potrebujete:

Originalna različica:

  • 1/8 l ekspresa,
  • 115 g sladkorja,
  • 2 žlici amaretta,
  • 4 sveže rumenjake,
  • 500 g maskarponeja,
  • 2–3 žlice kakava v prahu.

Lahka različica:

  • 100 ml ekspresa,
  • 1 žlico sladkorja,
  • 5 žlic vinjaka,
  • 400 g lahkega svežega sira z jogurtom (13 % maščobe),
  • 200 g lahkega jogurta (1, 6 % maščobe),
  • 1–2 žlici kakava v prahu.

Obe različici: naribano lupinico polovice neškropljene pomaranče, 150 g bebi piškotov.

Priprava:

Originalna različica: zmešajte ekspreso, amaretto in 1 žlico sladkorja. Kremasto zmešajte rumenjake in preostal sladkor ter jim na koncu primešajte še maskarpone in pomarančno lupinico.

Lažja različica: zmešajte ekspreso, vinjak in sladkor. Posebej zmešajte sveži sir in jogurt.

Nadaljevanje pri obeh različicah:

Pravokoten, plitev model (približno 20 x 30 cm) obložite s polovico bebi piškotov, jih prepojite s polovico kavne mešanice in prekrijte s polovico kreme. Še enkrat ponovite. Model prekrijte in ga za najmanj 2 do 3 ure postavite v hladilnik. Oprašite z veliko/malo kakava v prahu.

Iz revije Lisa

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"