Najboljše juhe za vitkost

26. 10. 2010
Deli
Najboljše juhe za vitkost

Juhe niso le slastne, temveč so tudi idealne spremljevalke diet, saj poskrbijo, da tekočina lepo napolni želodec in nas zmerno nasiti. Vsak izmed naših receptov je zelo preprost, z malo kalorij in zelo zdrav.

V kuhinji vam ne bo treba preživeti veliko časa, tako da vam ga bo ostalo dovolj še za druge aktivnosti. Zato je ta vrsta diete nadvse primerna tudi za zaposlene. Koliko pa lahko shujšate? No, zelo hitro tudi po kilogram na dan.

Takole gre: Kosilo in večerjo nadomestite z juho (dnevna količina: 1,5 l). Za zajtrk pojejte mislije, sadje ali pa dve rezini polnozrnatega kruha z zrnato skuto.

Katero juho boste pojedli, je predvsem odvisno od vašega okusa. Sami določite tudi cilj diete. Če želite, lahko nehate tudi po treh dneh, če pa vam je juha všeč, jo lahko brez slabe vesti jeste tudi ves dan.

Aromatična bučna juha

Za 1 osebo potrebujete: 1 žličko bučnih semen, 1 majhno

čebulo, 1 majhen košček ingverjeve korenine, 1 majhen rdeč čili, 1 žličko repičnega olja, 1 kozarec (360 ml) sladko-kislih vloženih buč, 5 stebel koriandra, 2 žlički crème legere

Priprava:

V teflonski ponvi brez dodatka maščobe približno 3 minute pražite bučna semena. Potem jih vzemite iz ponve. Čebulo in ingver zrežite na kocke. Čili po dolgem razprite, mu odstranite semenje in ga prav tako zrežite na drobne kocke. V posodi segrejte olje. Na njem podušite čebulo, ingver in čili. Posodo odstavite s kuhalne plošče.

Dodajte vložene buče skupaj s tekočino in jih pretlačite s paličnim mešalnikom. Bučno juho nato za približno 30 minut postavite na hladno. Koriandrove lističe potrgajte s stebel in jih narežite na tanke trakove. Kremo gladko zmešajte z 2 žličkama vode. Juho prelijte v skodelice in jo okrasite s praženimi bučnimi semeni, koriandrovimi trakovi in kremo.

Porcija: 300 kcal, B: 5 g, M: 10 g, OH: 46 g.

Mineštra

Za 1 osebo potrebujete: 1/2 čebule, 1/2 korenja, 1/2 bučke, 60 g krompirja, 2 stroka česna, 1 paradižnik, 1 pest bazilike, 100 g belega fižola, 1/2 žlice oljčnega olja, 1 lovorjev list, 1 l zelenjavne juhe

Priprava:

Očistite čebulo. Korenje, bučke, krompir, česen in paradižnik očistite in zrežite na majhne koščke. Paradižnikom odstranite semenje. Baziliko potrgajte s stebel. Razen fižola in bazilike vse skupaj podušite na oljčnem olju. Posodo pokrijte in pustite, da juha vre približno 10 minut. Nato ji dodajte še fižol in lističe bazilike. Po 5 minutah kuhanja pri nizki temperaturi naj juha še nekaj časa miruje, nato pa jo krepko začinite.

Porcija: 312 kcal, B: 11 g, M: 10 g, OH: 44 g.

Hladna kumarična juha

Za 1 osebo potrebujete: 1 kumaro, 1 strok česna, 200 ml kefirja, 1 kanček zelenjavne juhe, 100 g kozic, 1 pest koprca (lahko tudi mete), malo tabaska

Priprava:

Kumaro olupite in jo zrežite na kocke. Skupaj s česnom in kefirjem jo pretlačite v mešalniku. Okus zaokrožite s kančkom zelenjavne juhe. Juho nato za najmanj 1 uro postavite v hladilnik. Primešajte olupljene in kuhane kozice ter drobno sesekljan koprc ali meto. Vse skupaj previdno začinite še s tabaskom.

Porcija: 240 kcal, B: 27 g, M: 8 g, OH: 15 g.

Hladna paradižnikova juha z marelicami

Za 1 osebo potrebujete: 300 g paradižnika, 150 g svežih marelic, 2 rezini polnozrnatega opečenca, 1 žličko oljčnega olja, 1 ščepec soli, 1 ščepec popra, 1 ščepec čilija, 5 stebel bazilike, 50 g manj mastne skute (0,1% maščobe), 1 polnozrnato žemljico (50 g)

Priprava:

Paradižnike in sveže marelice poparite, jih olupite in odstranite semenje oziroma koščice. Dodajte jim še na kocke zrezan polnozrnati opečenec in oljčno olje ter vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Začinite s soljo, poprom in čilijem ter postavite na hladno. Baziliko drobno sesekljajte. Primešajte še skuto in poper. Hladno juho ponudite s skuto in polnozrnato žemljico.

Porcija: 350 kcal, B: 16 g, M: 7 g, OH: 55 g.

Beli gaspačo

Za 1 osebo potrebujete: 50 g belega kruha, 60 ml mleka, 1 strok česna, 20 g olupljenih mandljev, 100 ml mineralne vode, 1 žlico šerijevega kisa, sol, poper, 30 g belega grozdja brez pečk, nekaj kapljic bučnega olja

Priprava:

Belemu kruhu odstranite skorjo in kruh zrežite na približno 1 cm velike kocke. 40 g kruhovih kock namočite v mleku. Česen in mandlje drobno sesekljajte. V višji posodi pretlačite namočen kruh, česen, mandlje, mineralno vodo in kis. Vse skupaj nato za približno 1 uro postavite na hladno.

V vmesnem času v teflonski ponvi brez dodatka maščobe zlato rjavo popecite preostale kruhove kocke. Vzemite jih iz ponve in jih ohladite. Juho začinite s soljo in poprom. Grozdje operite in ga prepolovite. Gaspačo prelijte v skodelice in ga okrasite s kruhovimi kockami, grozdjem in bučnim oljem.

Porcija: 290 kcal, B: 10 g, M: 14 g, OH: 32 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord